Hlavní obsah

Z cisterny unikla kyselina dusičná

Právo, bed
ŘÍKOVICE

K úniku kyseliny dusičné převážené v cisterně nákladního auta došlo před desátou hodinou mezi obcemi Říkovice a Břest na pomezí Olomouckého a Zlínského kraje. Úsek hlavní silnice I/55 mezi Přerovem a Hulínem byl uzavřen. Při ekologické havárii nikdo nebyl zraněn.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Hasiči únik kyseliny do ovzduší už zastavili.

Článek

Cisterna, která jela z Vizovic převážela šest tun kyseliny. Na unikající chemikálii upozornili jejího řidiče až ostatní automobilisté.

"Kyselinu vyteklou na vozovku a okolní pole se podařilo hasičům neutralizovat. Únik zřejmě způsobila porucha na ventilu. Kolik chemikálie uniklo, se zatím nedá odhadnout. Nyní čekáme na náhradní cisternu, do které bude zbylá chemikálie přečerpána ,“ uvedl před polednem mluvčí krajských zlínských hasičů Ivo Mitáček. Na místě pracují speciální protichemické jednotky hasičů.

Havárie se naštěstí stala mezi poli několik kilometrů daleko od nejbližší obce. K dostatečnému rozptýlení látky do ovzduší přispěly podle Mitáčka také vhodné povětrnostní podmínky.

Kyselina dusičná je nebezpečná oxidující žíravina, poškozuje pokožku a sliznice, nebezpečné jsou i její výpary. Používá se k výrobě výbušnin pomocí nitrace, dusíkatých hnojiv, barviv a laků, léků a různých organických sloučenin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám