Hlavní obsah

Výbuch v bytě v pražských Kobylisích zranil muže

PRAHA
Aktualizováno

Výbuch v neděli dopoledne zcela zničil tři byty v pětipatrovém panelovém domě v Praze 8 - Kobylisích. Další dva poničil částečně. Při výbuchu byl zraněn osmapadesátiletý muž, který byl s popáleninami převezen do nemocnice. Jeho život není ohrožen. Obyvatelé domu museli být evakuováni.

Foto: ČTK/Třeštík Jan, ČTK

Výbuch v bytě v pětipatrovém panelovém domě v Jelínkově ulici v Praze 8 - Kobylisích

Článek

Lidé ze zničených bytů se budou moci na určitou dobu přestěhovat do ubytovny patřící osmé městské části. Do ní budou moci přesídlit i případní zájemci z bytů, které výbuch nepoškodil. Starosta městské části Josef Nosek totiž varoval, že v těchto bytech nepoteče voda, nepůjde plyn a elektřina.

Předsedkyně bytového družstva Daniela Kostková řekla, že vodu už se podařilo zapnout. Většina lidí se podle ní do bytů už vrátila. Statik, který dům prohlédl, konstatoval, že při výbuchu vypadl panel z vnější stěny domu. Další dva v ní budou muset být smontovány.

Příčiny výbuchu v domě, kde je celkem 33 bytů, vyšetřují odborníci. "Výbuch zemního plynu můžeme určitě vyloučit," řekl mluvčí pražských hasičů Vít Pernica. Příčinu určí expertiza, její zpracování však bude zřejmě trvat několik týdnů, uvedl mluvčí. Podle něj je jednou z vyšetřovaných verzí to, že muž, který svůj byt přestavoval, pracoval se stavební pěnou a u toho kouřil.

Někteří nájemníci postávající před domem tvrdili, že obyvatel tohoto bytu v něm neustále něco upravoval, a jeho sousedé mu proto už dříve dali podle jednoho televizního seriálu přezdívku "kutil Tim".

Výbuch v bytě v pětipatrovém panelovém domě v Jelínkově ulici v Praze 8 - Kobylisíchfoto: ČTK/ČTK/Třeštík Jan

Mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová řekla, že při výbuchu byl zraněn osmapadesátiletý muž, který se nadýchal kouřových zplodin a navíc utrpěl popáleniny. Zdravotníci ho převezli na jednotku intenzivní péče popáleninového centra pražské vinohradské nemocnice.

Mluvčí nemocnice Jana Jelínková řekla, že muž utrpěl popáleniny na deseti procentech těla, zejména v obličeji a na krku. Dýchá sám a není v bezprostředním ohrožení života.

Jeden byt explodoval také na největším břeclavském sídlišti Na Valtické. Výbuch zničil nejen byt, ale poškodil i v okolí zaparkovaná auta. Možnou příčinou události je neopatrnost při výrobě pervitinu. Pervitin mohl být uložen v benzínu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám