Hlavní obsah

Sedmiletá lyžařka skončila po srážce v nemocnici

ZADOV
Aktualizováno

Sedmiletá lyžařka se v pátek večer vážně zranila na sjezdovce ve skiareálu Zadov na Prachaticku. Při sjíždění kopce se srazila s dalším lyžařem. Právo o tom v sobotu informoval náčelník šumavské horské služby Michal Janďura. V areálu Špičák se zase vážně zranil třiačtyřicetiletý lyžař poté, co vyjel ze sjezdovky do lesa.

Foto: Jiří Falout, Právo

Skiareál Zadov

Článek

„Záchranáři dívku ošetřili a s podezřením na vnitřní krvácení do dutiny břišní ji předali posádce rychlé záchranné služby. Ta ji ve 20.50 hodin převezla do prachatické nemocnice,“ uvedl Janďura.

K těžkému zranění vyjížděla horská služba i v sobotu. V areálu Špičák vyjel mimo sjezdovou trať do lesa třiačtyřicetiletý sjezdař. Při nárazu do stromu utrpěl otřes mozku, poškození hrudníku a komplikovanou zlomeninu ruky.

Sanitka zraněného lyžaře převezla do klatovské nemocnice. "Kvůli vážnosti zranění byl dále transportován leteckou záchrannou službou do Fakultní nemocnice v Plzni," řekl Janďura.

Lyžaře nezvykle teplé počasí před výjezdem na Šumavu neodradilo. Jak Zadov, tak i Lipno zůstávají dál v provozu hlavně díky tomu, že jejich provozovatelé minulý týden využili mrazů a vyrobili si dostatek sněhu. Sjezdovky na Lipně pokrývá od 30 do 40 centimetrů sněhu. V sobotu tam zavítalo podle odhadu Antonína Koláře z vedení skicentra zhruba 700 až 800 lidí. V provozu je i přes teploty přes pět stupňů nad nulou stále všech sedm sjezdovek o délce 5,6 kilometru a veškerá přepravní zařízení. Teplé počasí nicméně přeruší od neděle večerní lyžování. Na nezájem lyžařů si nemohou stěžovat ani pracovníci skicentra Zadov. V sobotu tam podle informací ze správy střediska dorazilo kolem 600 až 700 lyžařů. Oblíbená sjezdovka Kobyla má od 20 do 50 centimetrů mokrého sněhu a jezdí čtyřsedačková lanovka i malý vlek. Několik centimetrů sněhu leží ještě i na Nových Hutích. Tam se ale zřejmě v neděli pojede naposledy. Zadovští rovněž zvažují možnost, že přeruší večerní lyžování, aby sjezdovku na Kobyle ušetřili celodenního náporu lyžařů.

Výjezdy záchranářů na Šumavě

Šumavská horská služba zasahovala letos na Zadově už zhruba u stovky případů. Dalších asi 200 událostí evidují záchranáři v areálu Lipno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám