Hlavní obsah

Za udušení dcerky dostala matka osm let vězení

PRAHA

Za udušení čtrnáctidenní dcery má jít Lucie Rokošová na osm let do věznice s dozorem. Rozhodl o tom ve čtvrtek pražský městský soud. Rokošová obvinění z vraždy od počátku odmítá, podle obhajoby byla v době činu nepříčetná. Čtvrteční rozsudek je nepravomocný, obhajoba se na místě odvolala.

Článek

Městský soud se případem zabýval již potřetí. Osmiletý trest vězení, který Rokošové v červnu roku 2004 vyměřil pražský vrchní soud, totiž loni v červenci Ústavní soud zrušil a případ vrátil před prvoinstanční senát.

Žena kvůli pláči dítěte probděla celou noc. Ráno pak vyčerpaná matka podle obžaloby přistoupila k postýlce s úmyslem svou dceru usmrtit. Přeloženou látkovou plenou jí údajně přikryla celý obličej a tři až pět minut tlačila oběma rukama na nos a ústa.

Dítě prý chtěla jen umlčet

Podle obhajoby Rokošová nechtěla dítě zabít, ale jen umlčet. V době činu prý byla nepříčetná, trpěla poporodní depresí, a pak ztratila paměť. "Úmyslnou vraždu jsem nespáchala. Chtěla jsem jen, aby malá spala. Abych si mohla na chvíli lehnout," řekla osmadvacetiletá žena loni v říjnu před soudem.

Žena se po činu zhroutila a dlouhou dobu strávila v péči psychiatrů. Postupně vznikly čtyři znalecké posudky, které její příčetnost zkoumaly s různými výsledky. Všichni znalci se však shodli na tom, že rozpoznávací a ovládací schopnosti Rokošové byly snížené. Proto jí soudy vyměřily trest pod spodní hranicí trestní sazby.

Pražský městský soud jí v březnu roku 2003 vyměřil sedmiletý trest, Vrchní soud v Praze ale případ vrátil k novému projednání. Napodruhé ji městský soud poslal do vězení na deset let, odvolací senát ale trest o dva roky snížil. V lednu roku 2005 verdikt potvrdil Nejvyšší soud. Od té doby se kauzou zabýval Ústavní soud, který případ loni v červenci vrátil k městskému soudu.

Podle Ústavního soudu sice není sporu o tom, že Rokošová dceru zabila, otázkou ale zůstává její příčetnost. Spory o příčetnost Rokošové provázely celý déle než rok trvající proces. Právě tato otázka byla totiž klíčová pro rozhodnutí o tom, zda je vyučená kuchařka vinna a zaslouží si trest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám