Hlavní obsah

Vrchní soud o rok snížil trest podnikateli Langerovi

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Osm let ve věznici se zvýšenou ostrahou vyfasoval ve čtvrtek u Vrchního soudu (VS) v Olomouci někdejší vlivný regionální podnikatel a představitel i sponzor ODS Miroslav Langer (47). Byl odsouzen za zpronevěry, podvody, poškozování věřitele, zkrácení daně, zneužívání informací v obchodním styku a porušování závazných pravidel v obchodním styku z let 1994 až 1999.

Foto: Petr Marek, Právo

Miroslav Langer u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

VS, který se touto kauzou zabýval už podruhé, o rok snížil trest, který mu uložil Krajský soud (KS) v Ostravě z loňského 16. srpna. Zároveň mu stejně jako krajský soud (KS) na sedm let zakázal výkon funkce statutárních orgánů společností a družstev i vedoucích funkcí v těchto organizacích spojených s hmotnou odpovědností.

Langer se uvedených trestných činů, v rámci kterých způsobil škodu okolo 85 miliónů korun, dopustil, když působil například v Pozemních stavbách Olomouc, společnostech Hitchem, Hanáckém masokombinátu nebo ve své době v jednom z největších zásilkových obchodních domů v zemi v Doně Prostějov.

Langer volal i ministru vnitra Langerovi z ODS

Poprvé byl obviněn v květnu roku 1999 a na šestnáct měsíců skončil ve vazbě. Těsně po svém zatčení se pokoušel telefonovat různým vlivným osobám, mimo jiné i svému jmenovci a dnešnímu ministrovi vnitra Ivanu Langerovi (ODS) z Olomouce. Ten však tehdy rezolutně odmítl, že by s ním měl cokoliv společného.

Miroslav Langer od počátku veškerá obvinění odmítal. Tvrdil, že jsou vykonstruovaná a že se stal obětí akce „čisté ruce“ vyvolanou ČSSD. Soudy mu však neuvěřily. KS mu původně vyměřil desetileté vězení. Poté, co se odvolal, VS mu trest snížil o dva roky.

„To proto, že rozsah prokázané trestné činnosti byl tehdy nižší. Část bodů obžaloby jsme ale vrátili k novému projednání,“ vysvětlil mluvčí VS Petr Angyalossy s tím, že KS poté Langerovi jeden rok přidal. Ten se ale opět odvolal, přičemž požadoval nižší trest. Snažil se VS přesvědčit, že jeho trestná činnost nikdy nebyla jednoznačně prokázána.

Olomoucký VS mu dal za pravdu v jednom bodě obžaloby týkající se firmy Prim s.r.o. a trest mu o rok snížil. „Zohlednili jsme právě tuto skutečnost a také to, že trestní řízení probíhalo dlouhou dobu a to bez přičinění obžalovaného,“ vysvětlil Angyolossy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám