Hlavní obsah

Zelenka dostal za heparinové vraždy doživotí

Právo, Novinky, lž, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ
Aktualizováno

Krajský soud v Hradci Králové poslal ve čtvrtek na doživotí do vězení Petra Zelenku. Shledal ho vinným ze spáchání série sedmi vražd a deseti pokusů o vraždu v nemocnici v Havlíčkově Brodě. Zelenka podával pacientům lék heparin. Kromě doživotního vězení musí Zelenka také uhradit odškodné.

Foto: David W Cerny, Reuters

Petr Zelenka při vynesení rozsudku

Článek

Soud se v plné míře ztotožnil s návrhem obžaloby, která požadovala doživotní trest. „Při absenci trestu smrti jsme nemohli ani o jiném trestu uvažovat. To by byl výsměch,“ řekl předseda soudního senátu Jiří Vacek, podle něhož případ splňoval všechny podmínky pro udělení doživotního trestu.

Ve zdůvodnění rozsudku Vacek uvedl, že se vina obžalovaného plně prokázala. „V přípravném řízení se jednoznačně přiznal a neprokázalo se, že by na něho byl činěn nějaký nátlak. K jeho zranění došlo při zatýkání, což se může stát, ale nikdo mu nevyhrožoval. Obžalovaný má právo svou výpověď změnit,“ řekl Vacek.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Soudce se zastal primáře oddělení

Vacek se rovněž zastal primáře Pavla Longina, kterého obhajoba obvinila ze špatného vedení oddělení. „Pouze jeho precizní prací a svědomitostí docílil, že se na jednání obžalovaného přišlo. Je to právě jeho největší zásluha, že celá věc skončila zde u soudu a že nebyla spláchnuta. Během své výpovědi u soudu vysvětlil, jak dospěl k názoru, že za vším je právě Petr Zelenka. Jeho výpověď následně zapadla do výpovědi ostatních svědků,“ míní Vacek.

Závěry ministerské komise prý také dávají primáři Longinovi za pravdu. „Ano, v závěrech šetření komise jsou i výtky, ale organizačního charakteru. Ani nesprávný lékařský postup nemohl u poškozených přivodit zhoršení jejich zdravotního stavu, způsobeného neordinovaným podáním heparinu,“ řekl Vacek.

„Obžalovaný na základě svého vzdělání musel vědět, jaké jsou následky neordinovaného podání heparinu. I on sám potvrdil na můj výslovný dotaz, že svým jednáním může způsobit i smrt, a že mu to bylo jedno. Protisérum postiženým nepodal, protože to prý nebylo ordinováno lékařem. Ale to nebyl heparin také,“ podotkl soudce.

Z vězení nejdříve v roce 2038

Pokud bude chtít Zelenka požádat o podmínečné propuštění, bude tak moci učinit v roce 2038. Soud jej totiž zařadil do věznice se zvýšenou ostrahou a rozhodl, že doba strávená v tomto typu věznice se nezapočítá do lhůty, po níž je možné o propuštění zažádat. Tím prakticky tuto lhůtu prodloužil z obvyklých 20 na 30 let.

Zelenkův otec: Proces provázela lež

Otec Petra Zelenky Bohumil, který se osobně účastnil celého procesu a bedlivě naslouchal výpovědím svědků a soudních znalců, neskrýval po vynesení rozsudku rozhořčení a kritizoval soud, že nepovolil vypracování dalších znaleckých posudků.

„Prohráli jsme bitvu o hledání pravdy a spravedlnosti, ale neprohráli jsme válku,“ řekl Zelenka. „Těch deset dnů jsou mistrovskou ukázkou síly a nadutosti státní mašinérie. Proces provázela lež, lež a lež, neustále se tu lže a zamlžuje,“ uvedl novinářům na chodbě před soudní síní.

Petr Zelenka foto: Repro TV Prima

Příbuzní obětí Zelenkovi nevěřili 

Málo sdílní a s viditelným smutkem v očích odcházeli ze soudní síně pozůstalí po obětech Petra Zelenky. Zřejmě nikdo z nich nevěří Zelenkovu argumentu, že nechtěl nikomu ubližovat. „Všechno to má v hlavě. Měl s sebou sice nějaké papíry, ale za celou dobu výslechu neotočil jediný list, aby nahlédl do poznámek,“ poznamenal příbuzný Lenky Šimůnkové.

Přítomná byla i její dcera, která se zdrcená nechtěla k Zelenkovi vůbec vyjadřovat. „Nemám slov, je to hrozně těžké, všechno se mi to vrací. Je to mnohem těžší se vyrovnat s faktem, že vám někdo blízký zemřel, když víte, že to bylo zbytečné, že to bylo tímto způsobem,“ svěřila se Eva Nová, jejíž manžel Václav zemřel 21. srpna 2006.

Podle obžaloby byl i on obětí Petra Zelenky, sám obžalovaný však tvrdí, že si na něho vůbec nepamatuje. „Pracuji na psychiatrii, ne jako zdravotnice, ale mám praxi s duševně nemocnými, takže svůj názor mám, ale k jeho duševnímu stavu se nechci vyjadřovat, musí to posoudit odborníci,“ dodala vdova s tím, že však Zelenka působí dojmem zdravého člověka.

Průběh procesu se zdravotníkem Petrem Zelenkou
21. ledna - Před Krajským soudem v Hradci Králové začalo projednávání kauzy bývalého zdravotníka Petra Zelenky obžalovaného ze sedmi vražd a deseti pokusů o vraždu pacientů v havlíčkobrodské nemocnici.
22. ledna - Před soudem vypovídal primář havlíčkobrodského ARO Pavel Longin, který neoprávněné podávání heparinu odhalil. Podle něj odhalit podávání léku nebylo jednoduché, Zelenka se choval vzorně a lékaři si na něj nikdy nestěžovali.
23. ledna - Lékaři z ministerské komise, která prošetřovala podezřelá úmrtí v havlíčkobrodské nemocnici, před soudem potvrdili, že neoprávněné podání heparinu nemuselo mít u několika pacientů ARO bezprostřední souvislost s jejich následnou smrtí. Oba experti také tvrdili, že bylo možné podání nadměrných dávek heparinu u části pacientů odhalit dříve.
24. ledna - Soud vyslechl bývalé Zelenkovy kolegy, všichni soudu řekli, že Zelenka byl pracovitý a k okolí se choval hezky. Lékaři z havlíčkobrodské nemocnice také shodně tvrdili, že odhalit neoprávněné podávání heparinu nebylo možné dříve.
25. ledna - Farář hradecké vazební věznice Petr Kobiela před soudem uvedl, že Zelenka byl při jejich prvním setkání ve vazbě ve zbídačeném stavu. Zelenka mu prý řekl, že ho policisté zbili a nadávali mu.
11. února - Kriminalisté, kteří Zelenku vyslýchali, před soudem odmítli nařčení, že bývalého zdravotníka po zatčení bili a že si jeho přiznání vynutili. Zelenka výpovědi policistů označil za lež.
- Vypovídal psycholog Slavomil Hubálek, který na Zelenku vypracoval znalecký posudek. Kvůli svým výrokům v médiích byl však označen za podjatého a později byli přizváni další znalci.
12. února - Soudní znalci uvedli, že Zelenka není duševně nemocný a za své jednání je odpovědný, touží ale po moci nad ostatními. Zelenka posudky označil za neobjektivní. Zelenkův advokát Jan Herout soudí, že jeho klient částečně není za své činy odpovědný.
19. února - Soud zamítl požadavky Zelenkova obhájce Herouta na vypracování dalších dvou znaleckých posudků pro nadbytečnost.
21. února - Krajský soud v Hradci Králové uložil Zelenkovi za sérii vražd v havlíčkobrodské nemocnici doživotní trest vězení. Bývalý zdravotník podle soudu podáním heparinu zavraždil sedm pacientů, dalších deset se pokusil zavraždit.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související články

Zelenka si vyslechne trest za heparinové vraždy

Dvaatřicet dní od začátku soudního přelíčení a čtrnáct měsíců po zatčení si ve čtvrtek bývalý ošetřovatel Petr Zelenka, obžalovaný v tzv. heparinovém případu...

Výběr článků

Načítám