Hlavní obsah

Každý desátý řidič od dopravní nehody ujede

Právo, Hynek Paštěka
ČESKO
Aktualizováno

Ať už počty nehod, usmrcených nebo zraněných na českých silnicích klesají nebo stoupají, jedno číslo zůstává dlouhodobě na stejné úrovni. Je to počet řidičů, kteří odjedou z místa nehody bez toho, aby někomu případně poskytli pomoc. Stane se to zhruba při každé desáté kolizi.

Článek

Jen v lednu bylo takových nehod 1401 z celkového počtu 13 340. Zahynuli při nich čtyři lidé a dalších 51 utrpělo zranění.

„Většina takových nehod je takzvaná plechařina. Stává se to například na parkovištích, kdy přijdete k vozu a zjistíte, že máte nabouraný blatník nebo chybí zrcátko. Bohužel ale řidiči ujíždějí i od nehod, kde jsou zranění nebo dokonce mrtví,“ řekl Právu Josef Tesařík z Policejního prezidia a pokračoval: „Především tak utíkají před odpovědností, bojí se trestu. Někteří ale mohou ujet i pod vlivem šoku z havárie.“

Hrozí tvrdé postihy

Škodu zaplatí i poškozený

Pro majitele poškozeného vozidla se navíc jedná o velkou komplikaci. Jestliže má havarijní pojištění, škoda se hradí z něj a přijde přitom o bonusy poskytované pojišťovnou. Pokud havarijně pojištěn není a řidiče, který ujel, se nepodaří vypátrat, škodu zaplatí z vlastní kapsy.

„Povinné ručení je pojištění proti škodě způsobené okolí. Na tuto událost se tedy nevztahuje,“ sdělil Právu mluvčí České pojišťovny Václav Bálek.

Anketa

Jak se jezdí na českých silnicích?
Otřesně, ze silničních zákonů si nikdo moc nedělá
86,3 %
Průměrně, není to o nic horší ani lepší než jinde ve světě
11,6 %
Není to zlé, Češi jezdí dobře a bezpečně
2,1 %
Celkem hlasovalo 4315 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám