Hlavní obsah

Zelenka si vyslechne trest za heparinové vraždy

Právo, Ludmila Žlábková
PRAHA

Dvaatřicet dní od začátku soudního přelíčení a čtrnáct měsíců po zatčení si ve čtvrtek bývalý ošetřovatel Petr Zelenka, obžalovaný v tzv. heparinovém případu ze sedmi vražd a deseti pokusů o ně, vyslechne u krajského soudu v Hradci Králové z úst soudce Jiřího Vacka verdikt, jenž rozhodne o jeho vině či nevině. Shodou okolností bude příští týden, ve středu 27. února, Zelenkovi dvaatřicet let.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Zelenka u soudu.

Článek

Už před 21. lednem letošního roku, kdy soud začal, byl Zelenka ve špatném psychickém stavu, hovořil dokonce o sebevraždě. Soudce si proto každý den nechal zpracovat zprávu o jeho aktuálním zdravotním stavu.

„V tuto chvíli jsme žádná zvláštní opatření, týkající se osoby a bezpečnosti pana Zelenky, nepřijímali. Přijata totiž byla už dříve,“ řekl ve středu Václav Kárník, mluvčí královéhradecké vazební věznice a odmítl tato opatření konkretizovat.

Jisté je, že ho ve středu v podvečer opět navštívil duchovní Petr Kobiela, který je s ním v kontaktu téměř od začátku vazby. „Jako duchovní musím být stále připraven k podobným rozhovorům. V jeho případě už asi vím, co nás čeká. Bude ve špatném psychickém stavu, budu se ho snažit na zítřejší složitou situaci připravit,“ specifikoval Kobiela svůj úkol krátce před odchodem za Zelenkou.

Jisté je, že ho ve středu v podvečer opět navštívil duchovní Petr Kobiela, který je s ním v kontaktu téměř od začátku vazby. „Jako duchovní musím být stále připraven k podobným rozhovorům. V jeho případě už asi vím, co nás čeká. Bude ve špatném psychickém stavu, budu se ho snažit na zítřejší složitou situaci připravit,“ specifikoval Kobiela svůj úkol krátce před odchodem za Zelenkou.

Podle jeho slov také není zažehnáno nebezpečí Zelenkova sebepoškození. „Ta myšlenka je v něm stále vmáčknutá a udržet ji nad hladinou bude složité,“ dodal.

Odvoláme se, tvrdí otec

Poté co soudce v úterý nevyhověl žádosti obhajoby, týkající se zpracování nového znaleckého posudku v oboru hematologie a nepovolil ani klinické přezkoumání osobnosti obžalovaného, svěřil se otec obžalovaného Bohumil Zelenka, že s tím spíš počítal. Syna na variantu, že bude ve čtvrtek vynesen rozsudek, proto už připravoval.

Jaký trest by však byl pro Petra Zelenku spravedlivý, ujasněné nemá. „Jasno mám jenom v tom, že se odvoláme a budeme bojovat dál. Dál budeme hledat pravdu,“ řekl Bohumil Zelenka a dodal, že při hledání pravdy nesleví ze tří věcí. První je prošetření údajného zbití obžalovaného během prvotních výslechů, druhou je požadavek na vypracování objektivního psychologického a psychiatrického posudku na jeho syna.

Třetí záležitostí, která podle Zelenkova otce nebyla soudem zohledněna, jsou výsledky šetření ministerské komise jmenované ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem. „Kdyby závěry Julínkovy komise byly u soudu vzaty v potaz, tak primář Pavel Longin by už nemohl být primářem. Je to tak zdrcující lékařská, organizační, manažerská a mezirezortní kritika, že za pochybení, které tam komise objevila, by musel být odvolán,“ řekl Zelenka starší.

Soud vyčlení místnost

Zájem veřejnosti provázel hlavní líčení s Petrem Zelenkou od samého počátku. Na vyvrcholení procesu se proto připravuje i hradecký krajský soud. V souvislosti s plánovaným vyhlášením rozsudku bude například přímo v budově soudu mimořádně vyčleněna jedna místnost pro novinářské štáby. „Další speciální opatření ale už nepřipravujeme,“ dodal mluvčí soudu Michal Strnad.

Jména sedmi pacientů, kteří zemřeli po heparinu od Zelenky

František Škvařil (†67) zemřel 11. června 2006

Marie Henslová (†58) zemřela 18. června 2006

Pavel Tláskal (†82) zemřel 22. června 2006

Ivo Řípa (†77) zemřel 9. července 2006

Jaroslav Kohlmayer (†59) zemřel 14. srpna 2006

Václav Nový (†60) zemřel 23. srpna 2006

Marie Šimůnková (†65) zemřela 25. srpna 2006

Dalších deset jmen obžaloba uvádí v souvislosti s obviněním z trestného činu vraždy, ukončené ve stádiu pokusu.

O datu vyhlášení rozsudku byli informování i poškození. „Je proto možné, že se čtvrtečního jednání zúčastní. Bude pro ně vyčleněna jedna řada lavic v soudní síni,“ dodal mluvčí.

Reklama

Související témata:

Související články

Zelenka se omlouval pozůstalým i pacientům

Jednatřicetiletý bývalý zdravotník Petr Zelenka, který před soudem v Hradci Králové čelí obžalobě se sedmi vražd a deseti pokusů, se ve středu omlouval...

Kauza heparin: podle Zelenky policisté lžou

Bývalý zdravotník z oddělení ARO nemocnice v Havlíčkově Brodě Petr Zelenka (31), který u královéhradeckého krajského soudu čelí žalobě ze spáchání série...

Výběr článků

Načítám