Hlavní obsah

Češi jsou mistry v kapesních krádežích, tvrdí studie

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NOTTINGHAM

Češi jsou přeborníky v drobných krádežích zboží přímo z regálů v obchodech. Kromě západoevropských zemí za sebou nechávají i své sousedy Poláky a Slováky nebo Maďary. Vyplývá to z nejnovější studie nottinghamského výzkumného Centra pro maloobchodní výzkum.

Foto: Novinky

Článek

Centrum pro sestavení statistiky sbírá data od 820 největších prodejců z dvaatřiceti zemí Evropy, severní Ameriky a Asie. Celkem si loni tyto firmy zásluhou zlodějíčků odepsaly ztrátu blížící se 100 miliónům dolarů.

Jde přibližně o 1,4 procenta celkového ročního obratu. Z evropských zemí dokázaly tento poměr překonat kromě Čechů (1,41%) už jen Pobaltské státy (1,42%), ostatní středo i západoevropské země dopadly lépe.

Nejhůř jsou na tom Indové 

O poznání horší je situace ve Spojených státech (1,52 procenta), Kanadě (1,49 procent) nebo Thajsku (1,65 procenta). Vůbec nejhůř pak ze srovnání vyšla Indie, kde loni padla za oběť zlodějům necelá tři procenta ročního obratu sledovaných maloobchodních prodejců.

Krádeží se dopouštějí jak příležitostní zlodějíčci, tak i organizované gangy. V roce 2007 šla na dračku nejvíc kosmetika, dále alkohol, videohry, DVD disky, dámské oděvy a elektronika, konstatují britští výzkumníci. Zatímco ve Spojených státech, Kanadě a Austrálii se většiny zjištěných krádeží dopouští přímo personál prodejen, v Evropě a Asii kradou zpravidla zákazníci.

V Evropě je do výzkumu zahrnuto 24 států. Tradičně nejspořádanějšími zeměmi jsou Rakousko, Švýcarsko a Island, znatelně pod průměrem se v objemu krádeží drží i Německo.

Zeměškoda způsobená krádežemi (mil. dolarů)procento celkového ročního obratu
Pobaltské státy2811,42
Česko4901,41
Maďarsko4581,36
Slovensko1761,36
Polsko15961,34
Island371,00
Švýcarsko7990,96
Rakousko5880,94

Reklama

Výběr článků

Načítám