Hlavní obsah

Za smrt kolegy dostal policista podmínku

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TACHOV

Osmačtyřicetiletého řidiče policejního vozu Luboše Šindeláře potrestal v úterý tachovský soud za ublížení na zdraví s následkem smrti podmínečným trestem v délce devíti měsíců s odkladem na 18 měsíců. Při nehodě zemřel spolujezdec.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Luboš Šindelář( vpravo) před soudem.

Článek

Podle žalobkyně Renaty Havelkové se loni v létě při nehodě plně nevěnoval řízení a sjel do příkopu, kde narazil do betonového sloupku. Sedmapadesátiletý spolujezdec Josef Vacek na místě podlehl vážnému zranění hrudníku.

Další policisté včetně řidiče byli zraněni. Čtveřice policistů z oddělení doprovodu vlaků se první srpnový den loňského roku vracela nad ránem z noční služby v Chebu. Cestou do Plzně řidič služební fabie u Sulislavi na Tachovsku havaroval. Na místě zemřel jeden policista, další tři včetně řidiče skončili v nemocnici.

Nad událostí vyjádřil lítost

„Uviděl jsem růžovou záři. Když jsem přijel blíže, v příkopu hořelo osobní auto policie zapíchnuté v betonovém můstku. Popadl jsem ruční hasící přístroje a hasil požár v motorové části automobilu. Další přijíždějící řidiči se snažili vyprostit zraněné. Tři z nich vytáhli ven , čtvrtého se jim z vozidla vyprostit nepodařilo,“ vypověděl řidič autobusu Pavel Volf.

Obžalovaný řidič u soudu vyjádřil lítost nad tím, co se stalo. „Vina je na mě. Všichni v autě během jízdy usnuli. Na mě padl mikrospánek. Probral jsem se až když auto jelo příkopem. Instinktivně jsem se snažil ještě strhnout volant do leva. Pak už si nic nepamatuji. Vzpomínám si jen na to, jak mě někdo vytahoval z auta,“ sdělil soudu Šindelář.

Probudila ho až silná rána

Manželce zemřelého, jejím dvěma dcerám a oběma policistům už zaplatil odškodné v řádech desítek tisíc korun. Spolucestující Karel Kilián u soudu vypověděl:

„Spal jsem, probudila mě rána. Bylo to jako ve snu. Snažil jsem se dostat z auta ven. Nohu jsem měl zaklíněnou pod sedadlem. Nakonec se mi jí podařilo vyprostit . Byla mi hrozná zima. Pobíhal jsem zmateně u auta. Pak jsem slyšel , jak někdo řekl exitus. Otočil jsem se a viděl jak přes bezpečností pás visí bezvládný pan Vacek,“ řekl Kilián.

Jeho kolega Pavel Šafář procitl ze spánku těsně před nárazem. „Vzbudil mě ten rámus, jak jsme jeli příkopem,“ uvedl Šafář, který má dodnes omezenu hybnost pravé paže. Podle znalců byla rychlost vozidla v okamžiku nárazu v rozmezí od 30,7 do 45,5 kilometrů v hodině. Než vozidlo sjelo ze silnice byla jeho rychlost podle znalců mezi 60,4 až 73,8 kilometrů za hodinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám