Hlavní obsah

Kauza Kulínský: Sboristka označila kolegyni za lhářku

– HRADEC KRÁLOVÉ
Právo, Jiří Bednář

Značné problémy má senát Krajského soudu v Hradci Králové, který projednává kauzu bývalého sbormistra Bambini di Praga Bohumila Kulínského. Svědkyně obhajoby se k výslechu většinou nedostavují a hlavní líčení se tím protahuje. O zajímavé výpovědi však ani v pondělí nebyla nouze.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Bývalé sboristky Hana Filipová (vlevo) a Hana Mrklovská.

Článek

Na pondělní dopoledne bylo předvoláno deset bývalých sboristek a vyslechnuty mohly být jen tři. Ostatní se buď z různých důvodů omluvily, nebo do Hradce nedorazily bez vysvětlení, ačkoliv soud měl potvrzeno, že předvolání převzaly.

Pondělní jednání začalo oznámením, že soud zamítl Kulínského žádost, aby štáb filmařky Olgy Špátové, připravující o sbormistrovi dokument, mohl natáčet v soudní síni. „Hrozilo by riziko narušení vážnosti soudu,“ zdůvodnil to předseda senátu Miloslav Ježek.

Sborisku označila za lživou mrchu

Alena Pomahačová ve sboru zpívala v letech 1990 až 1995 a jediné, co se prý tehdy doslechla o Kulínského sexuálních vztazích bylo, že měl poměr se svou budoucí manželkou Margitou.

„O tom se hodně šuškalo. Já sama jsem nikdy neměla s Kulínským nepříjemnou zkušenost, nikdy nás neochmatával a ničeho podezřelého jsem si nevšimla,“ řekla soudcům. Karolínu Chytilovou, která měla podle obžaloby s Kulínským intimní vztah ve 12 letech, označila za mrchu.

Bohumil Kulínský se svým obhájcem Václavem Chumem.foto: Právo/Jiří Bednář

„Lhala vždycky a dělala to už od dětství. Nebyla to žádná hvězda, ale jako dívka používala všechno, co měla, aby si jí někdo všiml,“ charakterizovala Chytilovou.

Že se ve sboru nic nepřístojného nedělo, tvrdily i Hana Filipová a Hana Mrklovská. „Nezažila jsem tam nic z toho, o čem se pak psalo v médiích. Po dobrém pěveckém výkonu nás Bohumil objal a třeba i políbil, ale nepřišlo mi to nijak nenormální,“ uvedla Mrklovská.

Bez brýlí měl Kulínský problémy

Filipová, která do sboru přišla ve svých 11 letech a působila tam 16 let, později jako učitelka ve škole sborového zpěvu, vypovídala podobně. Sice připustila, že na soustředění chodil Kulínský do sauny na kontrolu, ale odmítla, že by při ochlazování hadicí stříkal vodu dívkám na intimní místa. „V sauně je pára a navíc, když si Bohumil sundal brýle, tak netrefil ani do dveří," prohlásila Filipová.

Kulínský čelí obžalobě z pohlavního zneužívání, útisku a ohrožování výchovy mládeže. Podle spisu se těchto trestných činů dopouštěl na členkách sboru v letech 1984 až 2004, kdy zneužil devětačtyřicet dívek. Kulínskému hrozí až dvanáctileté vězení, ale sbormistr svou vinu odmítá.

Tato etapa výslechů skončí po slyšení znalců ve čtvrtek a pak hodlá soudce Ježek líčení odročit, s největší pravděpodobností na duben. Ježkův senát se případem zabývá od konce loňského října, když Vrchní soud v Praze nařídil, aby byla kauza odebrána senátu, jemuž předsedala Anna Bímová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám