Hlavní obsah

Sestře v nemocnici zřejmě někdo roztříštil lebku

Právo, Radim Kijonka
OSTRAVA

O život málem přišla v pracovní době loni v červenci v ostravské městské nemocnici 34letá zdravotní sestra. Skončila v bezvědomí na zemi s tříštivou zlomeninou lebky. Vedení nemocnice od začátku bralo celou věc jako pracovní úraz. Nyní se podle znaleckého posudku ukázalo, že jí téměř smrtelné zranění způsobil s velkou pravděpodobností někdo úderem tupým předmětem a případ začali rozplétat ostravští kriminalisté.

Článek

„V neděli 8. července jsem normálně nastoupila do nemocnice na dvanáctihodinovou směnu,“ líčí mladá žena, která si z osobních důvodů nepřeje medializovat své jméno, ale redakce je zná.

„Když jsem odpoledne vešla do sesterny, pocítila jsem letmý dotek na hlavě. Od té doby si nic nepamatuji. Probudila jsem se až druhý den na neurochirurgickém oddělení jednotky intenzívní péče s tříštivou zlomeninou lebky,“ popisuje hrůzný okamžik svého života.

Lékařům se tehdy podařilo vážně zraněné sestřičce zachránit život. Vedení nemocnice však případ označilo za běžný úraz v práci, který si měla zdravotnice způsobit pádem na zem. Hned druhý den po těžké operaci dali sestře podepsat dokument, že se jednalo o pracovní úraz způsobený pádem na zem.

Matka zdravotní sestry se dozvěděla o závažném zranění dcery, když druhý den zavolala do nemocnice. „Primář neurochirurgie mi řekl, že ji musel hned operovat, jinak by zemřela,“ říká. Navíc ji měl upozornit, že takové zranění si její dcera nejspíše nemohla způsobit při pouhém pádu. Proto se rozhodla kontaktovat kriminální policii. Vedení nemocnice pochybení odmítá.

Specialista vyloučil možnost pádu

K zásadnímu zlomu v objasňování celé události došlo ve chvíli, kdy znalec v oboru zdravotnictví Igor Dvořáček, který kriminalistům na Ostravsku pomáhá rozplétat vraždy, téměř vyloučil možnost, že by k tak vážnému zranění na temenu hlavy mohlo dojít při pouhém pádu na zem.

Ve svém znaleckém posudku konstatoval, že je pravděpodobné a možné, že šlo o útok jiné osoby, která použila tupý předmět. „Šlo o útok jednorázový,“ napsal ve své zprávě kriminalistům.

Ostravská policie odmítla dosavadní závěry vyšetřování komentovat. „Vzhledem k současnému stadiu vyšetřování nelze poskytnout bližší informace,“ uvedla mluvčí policie Dagmar Bednarčíková.

Šetření ředitele nemocnic nic nezjistilo

Ředitel nemocnice František Jurek řekl, že vedl vlastní šetření a nic nenasvědčovalo tomu, že by sestra byla zraněna úmyslně. „K takovému zranění může dojít i při pádu, sice se to stává jednou za uherský rok, ale stává. Proto jsem žádné trestní oznámení nepodal,“ konstatoval.

O posudku soudního znalce zatím neví. Odmítl, že by nemocnice chtěla případ utajit. „Věděli jsme, že matka trestní oznámení podala. Takže podle nás bylo zbytečné, aby se podávalo podruhé,“ uvedl. Na dotaz, proč dali sestře podepsat záznam o pracovním úrazu, když byla po náročné operaci, nedokázal odpovědět.

Zdravotní sestra má podezření, že ji mohla nečekaně napadnout některá kolegyně. Pracovaly totiž na uzavřeném oddělení ortopedie II., kde většinou leželi nepohybliví pacienti.

Na pracovišti měly již delší dobu panovat mezi personálem napjaté vztahy. Jeden odborník jí řekl, že takové zranění mohlo být způsobeno úderem basebalovou pálkou.

Trvalé následky

Dodnes se sestra léčí z vážného zranění. Bude mít nejspíše trvalé následky. „Ztratila jsem čich a chutě. Při plastice mi vlastně vraceli kost do hlavy. Mám kvůli tomuto zranění částečně nehybnou nohu,“ popisuje zdravotní problémy.

„Chci dosáhnout toho, aby se našel pachatel, který mě v práci málem utloukl k smrti. Stále totiž běhá po svobodě a může klidně něco podobného udělat někomu jinému,“ dodává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám