Hlavní obsah

Policie v Ostravě zabavila kokain za šest miliónů

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA
Aktualizováno

Více než dva kilogramy kokainu zabavili detektivové Národní protidrogové centrály (NPC) v Ostravě dvěma mužům, které podezírají z dovozu a distribuce této drogy na území celé České republiky. Cena zajištěných narkotik je vyčíslena zhruba na 6,6 miliónů korun, celkem kriminalisté dvojici podezírají z obchodů za 24 miliónů.

Článek

Šéf NPC Jiří Komorous sice nejprve prostřednictvím ČTK informoval, že hodnota zabavených drog je vyčíslena na 80 miliónů korun, později ale policie cenu dvakrát upravila na konečných 6,6 miliónu.

Pětatřicetiletý Albánec a o devět let mladší Čech drogu podle kriminalistů distribuovali v Ostravě v oblasti Stodolní ulice, v Karviné, v Olomouci, v Praze a také v Polsku, kam kokain z České republiky převáželi.

Akci pod krycím názvem Javirek předcházelo několik měsíců sledování aktivit podezřelých osob. „Při prohlídkách prostor v baru, kde byli dva podezřelí muži zadrženi, a v nočním klubu Red-House bylo zajištěno celkem 1,2 kilogramu této látky,“ uvedl zástupce Národní protidrogové centrály Břetislav Brejcha. Další kokain policisté našli při domovních prohlídkách a také v takzvané mrtvé schránce poblíž rybníka v Ostravě-Bartovicích.

„Ze zadrženého kokainu by bylo možno vyrobit asi 60 000 jednotlivých dávek,“ dodal Brejcha.

Kromě drogy kriminalisté zajistili třináct kilogramů lidokainu, což je látka používaná k ředění narkotika, dále velké množství sáčků určených k distribuci drogy a také přes 21 tisíc euro, pravděpodobně pocházejících z trestné činnosti. „Obviněným hrozí trest odnětí svobody v rozmezí dva roky až deset let. V současné době rozhoduje soudce o vzetí obou pachatelů do vazby,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám