Hlavní obsah

Řidiči fabie a kamiónu: Nehoda proběhla jinak, než se uvádí

Právo, Karel Otcovský, jr, koc
Aktualizováno

Řidič Škody Fabia, který má podle dosavadního vyšetřování pravděpodobně významný podíl na odstartování tragédie u Panenského Týnce, kde při srážce tří aut ve středu kolem půl sedmé večer zahynulo osm lidí v mikrobusu, tvrdí, že na silnici byla jiná situace, než jak ukazují zveřejněné nákresy v některých médiích.

Článek

Než došlo k osudnému střetu, bylo prý na silnici více aut, než se uvádí. Podobně se vyjádřil i kolega řidiče kamiónu, do kterého dodávka narazila.

Názor řidiče fabie interpretoval Právu Ondřej Kubala, mluvčí Českých drah, u kterých je účastník tragické nehody zaměstnán.

"Požádal mě, abych prostřednictvím médií vyjádřil za něj lítost nad tím co se stalo a soustrast rodinám pozůstalých. To samé činím za České dráhy,“ dodal Kubala.

"Dokud nedostaneme oficiální policejní zprávu, nebudeme událost blíže komentovat," uzavřel Kubala.

Policista místo tragédie za nebezpečné nepovažuje

Šéf lounské dopravní policie Rudolf Náhlovský nepovažuje úsek silnice, na kterém došlo k tragédii, za nebezpečný, byť na něm často dochází k dopravním nehodám. „Silnice již nevyhovuje jízdním vlastnostem současných vozů. Navíc zde vzrostla kamiónová doprava.

Řidiči rychlých aut se snaží předjíždět z jejich pohledu pomalé tahače na každém možném místě. Často přitom špatně vyhodnotí situaci nebo porušují předpisy, a tak dochází k nehodám. Není to tedy tak, že by silnice byla nebezpečná, nebezpeční jsou řidiči.“

Nebýt shody nešťastných náhod, nemusela podle Náhlovského středeční havárie dopadnout tak tragicky. „Rozhodlo deset metrů. Kdyby řidič fabie nebyl netrpělivý a počkal až se nákladní vůz zařadí do pomalejšího jízdního pruhu, ke kolizi s tranzitem, by nejspíš vůbec nedošlo,“ připomíná.

Zdráhá se však na rovinu říci, že viníkem nehody je řidič fabie. „Na místě jsme zajistili spoustu stop, které nyní vyhodnocujeme. Věřím, že se nám podaří okolnosti a příčiny nehody co nejdříve objektivně zjistit.“

Nehoda se odehrála jinak, potvrzuje dispečer řidiče kamiónu

Také řidiče kamiónu z osudné nehody jeho kolegové brání. "O nehodě jsem s ním mluvil, předvídali jsme, že se novináři ozvou. Dohodli jsme se, aby s novináři nemluvil. Pochopte, jaký to pro něho je otřes,“ bránil se zprostředkovat kontakt kolega z firmy, dispečer provozu.

"Ten člověk se řízením kamiónů živí řadu let, chtěl by v této profesi pokračovat. Radil jsem mu, aby se vyhnul vzpomínání a líčení tragédie před novináři,“ uvedl dispečer.

Jako jeden z důvodů uvedl fakt, že animace průběhu nehody, která byla k vidění v televizních zpravodajstvích a lze ji vyhledat na internetu, neodpovídá skutečnosti.

"To je právě ono. Ta animace vůbec neodpovídá průběhu nehody tak, jak mi ji řidič, který ji prožil, popsal,“ řekl zdroj Práva.

Kamión vezl tuny ocelový ingotů

Jednačtyřicetiletý řidič škodovky, jedoucí ve směru od Prahy na Chomutov, předjížděl podle dosavadního šetření policie nákladní vůz. Když se vracel do svého jízdního pruhu, střetl se v protisměru bočně s mikrobusem, jedoucím v protisměru. Ten se stal neovladatelným.

Boční střet rozhodil Ford Transit natolik, že byť se jeho padesátiletý řidič snažil vozidlo zkrotit, nestačil již zabránit osudnému čelnímu střetu s následně jedoucím kamiónem Renault Magnum, který vezl dvacet tun ocelových ingotů do chomutovských válcoven.

Srážku, kterou lze přirovnat nárazu do zdi v rychlosti 170 km/h, neměli cestující v mikrobusu šanci přežít. Řidič fabie z Chomutova, ale v autě s pražskou poznávací značkou, vyvázl s lehkým zraněním.

Policie další informace neposkytuje

Kriminalisté a soudní znalci se příčinami tragické událostí nadále intenzivně zabývají. Všechno zatím směřuje k resumé, že za nehodou stojí riskantní a bezohledná jízda řidiče fabie. "Vyšetřování pokračuje. Ke spekulacím o chystaném obvinění řidiče osobního auta se již nebudu vyjadřovat,“ uvedla v pátek mluvčí lounské policie Jaromíra Střelcová.

Městečko Postoloprty, ze kterého pochází většina obětí tragédie, se stále nemůže vzpamatovat z události, která zcela změnila životy osmi rodin a poznamenala osudy desítek lidí. "Všeobecný smutek, který zde panuje, zřejmě jen tak nepřejde. Dotýká se nás všech,“ konstatoval starosta města Miroslav Hylák a dodal, že radní v pátek rozhodli o tom, že město věnuje ze své pokladny každé z postižených rodin pět tisíc korun.

Úvaha o společném pohřbu

Zdrcený majitel firmy Ziky František Fedák, u které oběti havárie pracovaly, uvažuje o společném pohřbu. "Tato možnost se nabízí, záležet však bude na postoji rodin zesnulých. Nikoho k tomu nemohu přemlouvat,“ řekl podnikatel, jenž by chtěl za firmu vybudovat na místě neštěstí malý pomník. "Samozřejmě jen v případě, že s tím budou pozůstalí souhlasit,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám