Hlavní obsah

Soud řešil zřícené lešení, které těžce zranilo mladou ženu

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Před Městským soudem v Brně stanul ve čtvrtek sedmapadesátiletý projektant Lubomír Petr, který podle žalobce stojí za pádem lešení, jenž se zřítilo v červnu 2006 na frekventované Benešově ulici v Brně.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Lubomír Petr u soudu tvrdil, že za pád lešení nemůže.

Článek

Padající trosky tehdy zasypaly padesátiletého muže a jeho jednadvacetiletou dceru. Jen zázrakem vyvázli živí. Podle žalobce Petr chybně a ledabyle vypracoval technickou dokumentaci k stavebním úpravám při rekonstrukci domu a navíc nezajistil kvalifikované pracovníky, kteří by na opravě domu dělali.

Pod 27 tunami jen pár zlomenin a pochroumané koleno

V sobotu 25. června 2006 se krátce po desáté hodině zřítila střešní římsa opravovaného domu na 80 metrů dlouhé lešení, které tento nápor nevydrželo a zhroutilo se do ulice.

V tu chvíli si právě vybírala peníze z bankomatu hned vedle lešení Kateřina Vysloužilová, která přijela se svým otcem do Brna na výlet z Dukovan. V následující moment se na mladou ženu zřítilo 27 tun kovových trubek, omítky a cihel.

Jejího otce, který stál opodál, zranily padající trosky na hlavě a na rukách. Dívka skončila s několika zlomeninami, pohmožděným hrudníkem a zraněným kolenem v nemocnici.

Petr: Podle mého nástinu se nepostupovalo

Trosky poškodily také dvacítku zaparkovaných aut. Petr u soudu svou vinu popíral. „Já jsem s těmi pracemi neměl nic společného, vypracoval jsem jen základní nástin technického postupu. Podle toho se ale nepostupovalo, protože firma, která to měla na starosti vypracovala svůj vlastní plán,“ prohlásil Petr. Že by měl být zřícení lešení odpovědný, se dozvěděl až od policie.

U neštěstí zasahovalo přes sto záchranářů, hasičů a policistů, povolán byl i kynolog se psem cvičeným na vyhledávání lidí. Na celý víkend musela být odkloněna z frekventované ulice doprava.

Celková škoda nakonec přesáhla šest milionů. Soud bude v dubnu pokračovat dalšími výslechy. Petrovi hrozí za trestný čin obecného ohrožení až 5 let pobytu za mřížemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám