Hlavní obsah

Příbuzní obětí tragédie u Nažidel vysoudili odškodnění

PLZEŇ:

Odškodnění ve výši 800 000 korun vysoudili u plzeňského krajského soudu příbuzní obětí tragické dopravní nehody autobusu, která se stala v březnu 2003 u Nažidel na Českokrumlovsku v jižních Čechách.

Článek

Manželé Pudilovi přišli při nehodě o čtyři členy rodiny, včetně dvou dětí. Soud ve středu rozhodl, že má každý z nich nárok na 400 000 korun. Informaci potvrdil ve čtvrtek soudce Martin Šebek.

Od přepravce peníze nezískají

Peníze musí manželům vyplatit cestovní kancelář Vlna z Chomutova. Ta organizovala pobyt v Rakousku, z něhož se autobus s cestujícími vracel. Soud uznal žalobu pozůstalých. Ti ztrátou svých blízkých utrpěli újmu. Rozhodnutí není pravomocné, firma Vlna má možnost se odvolat. Jednatel CK Eduard Knapp ve čtvrtek řekl, že ještě nemá písemné odůvodněné rozsudku, a nemůže se proto k němu vyjádřit.

Ve věci manželů Pudilových už jednou Krajský soud v Plzni rozhodl. V březnu 2004 jim přiznal částku odškodného 2,8 miliónu korun. Kromě 800 000 korun od CK měli dostat dva milióny od přepravce, sokolovské společnosti LSK Autobusy.

Dopravní firma zanikla

Firmy se proti verdiktu odvolaly a vrchní soud rozhodl v neprospěch manželů. Ti následně podali dovolání k Nejvyššímu soudu, jenž rozhodnutí zrušil a případ vrátil zpět do Plzně. "Protože mezitím přepravce firmu zrušil a byla vymazána z obchodního rejstříku, není po ní co žádat. Zůstala jen CK," vysvětlil Josef Pudil.

Soudní tahanice pro něj ani manželku nejsou příjemné. Když už ale začali za odškodnění bojovat, chtějí ho dotáhnout do konce.

Osmiletý trest pro řidiče

Při nehodě autobusu 8. března 2003 zahynulo 19 lidí na místě, 20. člověk zemřel na následky havárie později, 26 lidí bylo zraněno. Účastníky nehody byli převážně mladí lidé z plaveckého oddílu TJ Slovan Karlovy Vary vracející se z Alp. Krátce po přejetí českých hranic se autobus zřítil ze sedmimetrového svahu.

Řidiče autobusu Pavla Krbce poslal českobudějovický krajský soud na osm let do vězení a na deset let mu zakázal řídit motorová vozidla. Podle soudu jel s autobusem příliš rychle a nevěnoval se dostatečně řízení. Navíc měl padělané oprávnění na řízení autobusu.

Reklama

Výběr článků

Načítám