Hlavní obsah

Koupil byt, ale už sedm let do něj nemůže

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

V roce 2001 koupil Miroslav Kozler za půl miliónu korun byt v Reisově ulici v Plzni. Původnímu majiteli nechal tři čtvrtě roku na to, aby se vystěhoval. Z devíti měsíců se to protáhlo na sedm let a dodnes odmítá Jan Šnajdr se svoji matkou byt opustit.

Článek

Naděje Kozlerovi svitla loni v létě, když mu Šnajdr zavolal, že byt je vyklizený a aby si přišel pro klíče. Místo slibovaného předání bytu však čekal Kozlera výprask od Šnajdrem najatého svalovce. Za to Šnajdr ve středu předstoupil před plzeňský okresní soud jako obviněný z vydírání.

"Z pokoje vyšel udělanej chlap"

"Už když jsem vešel do dveří, bylo mi jasné, že něco není v pořádku. Byt totiž nebyl vyklizený. Strach jsem dostal, když Šnajdr zamkl vchodové dveře, vytáhl klíč a z pokoje vyšel udělalanej chlap. Šnajdr mi začal sprostě nadávat, byl vzteky bez sebe s pěnou u pusy. Prošacovali mě a sebrali z kapes svazek klíčů, peněženku a mobilní telefon. Šnajdr na mě křičel, abych mu podepsal prázdné dva papíry, že jinak mi zpřelámou kosti. Když jsem odmítl, tak ten vyhazovač mě dvakrát praštil pěstí do obličeje. Tak jsem to podepsal. Vrátili mi věci, nechali si jen SIM kartu z mobilu a vyhodili mě ven z bytu,“ vzpomínal u soudu na 30. červenec pětačtyřicetiletý muž.

Před domem stopl první projíždějící auto a požádal řidiče, aby zavolal policii. Pak odjel do nemocnice na ošetření zraněného oka. Policisté už v bytě bijce nenašli, zajistili stopy na místě a později Šnajdra začali trestně stíhat.

"Chtěl jsem ten byt pro dceru, která v té době ještě studovala. Už dříve jsem půjčil firmě, kterou pan Šnajdr zastupoval, nějaké peníze. Nevrátili mi je a když chtěli od mne další půjčku, odmítl jsem. Pak za mnou Šnajdr přišel s nabídkou, zda nechci koupit byt. Sepsali jsme kupní smlouvu, já zaplatil půl miliónu a tím jsem to považoval za vyřízené,“ vypověděl dále Kozler.

Soud stál už víc než kupní cena bytu

"Jsem zvyklý na slušnost a proto jsem nechal Šnajdrovi tři čtvrtě roku na to, aby se z bytu i s matkou vystěhoval,“ pokračoval Kozler. Když se ale nic nedělo, podal Kozler žalobu na vyklizení bytu. Šnajdr kontroval žalobou na neplatnost kupní smlouvy. „To soudní řízení se vleklo neskutečně dlouho. Šnajdr dělal takové obstrukce, že jednání se stále odročovalo. Pravomocný verdikt, který dal samozřejmě za pravdu mě, padl teprve v polovině loňského roku.

Když ani to Šnajdr nerespektoval, podal jsem návrh na exekuci. Ta byla soudem potvrzena ale zatím se nic neděje,“ popisuje Kozler soudní peripetie, které už ho stály více než byla kupní cena bytu.

Šnajdr před soudem popřel, že Kozlera nechal zmlátit i to, že by mu byt prodal. "Půjčil peníze mému příteli a já jsem na tu půjčku ručil bytem. Když matka podepisovala zástavní smlouvu, nepřečetla si jí, a ve skutečnosti podepsala smlouvu kupní,“ hájil se Šnajdr. Jak si tedy vysvětluje své trestní stíhání Šnajdr odpověděl, že se k tomu nechce vyjadřovat, protože má strach. Soud bude pokračovat provedením listinných důkazů a výslechy dalších svědků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám