Hlavní obsah

Policie v Klokánku vyslýchala týraného Ondru

Právo, pko
BRNO

Policejní vyšetřovatelé kuřimské kauzy vyslechli ve středu odpoledne osmiletého Ondřeje. Ten byl spolu se svým bratrem Jakubem zřejmě obětí brutálního týrání nejen ze strany své matky Kláry Mauerové, ale i dalších osob ze skautského oddílu Mravenci vedených Josefem Škrlou.

Článek

Hned několik zdrojů Právu potvrdilo, že kriminalisté Ondru vyslýchali přímo v Klokánku. Zda získané informace povedou k dalším obviněním, ale nechtěl nikdo z osob blízkých vyšetřování potvrdit.

Výslech Ondry ale zřejmě ještě zhoršil špatný psychický stav obou bratrů, kteří v souvislosti s vývojem v kauze těžce nesou nově objevující se skutečnosti.

Trochu utlumit velký nápor na jejich psychiku by mohly nadcházející prázdniny. "V příštím týdnu jedou Ondřej a Jakub spolu s ostatními dětmi Klokánku na jarní prázdniny, stráví je na Vysočině,“ řekla Právu vedoucí Klokánku Ditta Pokorná.

Pobyt bude podle Pokorné financován ze sponzorských prostředků, které byly získány z aukce obrazů zorganizované brněnským primátorem Romanem Onderkou (ČSSD) loni v září. Na prázdniny jede všech zhruba 40 dětí kromě těch nejmenších.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Žalobce potvrdil stíhání babičky

Městské státní zastupitelství v Brně ve středu potvrdilo, že další obviněnou v kuřimské kauze je Eliška Mauerová, matka Kláry a Kateřiny Mauerových, babička týraných chlapců Ondřeje a Jakuba.

"Mohu skutečně potvrdit, že policejní orgán vydal rozhodnutí o trestním stíhání Elišky Mauerové pro trestný čin křivé výpovědi. Stalo se tak přibližně před čtrnácti dny. Vyšetřování je na samém začátku, takže jeho průběh nebudeme zatím komentovat. V nejbližších dnech by se podle mých informací nemělo chystat žádné další obvinění,“ řekl Právu mluvčí Městského státního zastupitelství v Brně Vladimír Kutnohorský.

Eliška Mauerová měla před osvojovacím soudem dosvědčit, že Anička, ve skutečnosti Škrlová, je nalezenec ze Vsetína. "Eliška Mauerová vystupovala tehdy u soudu jako dáma, na všechny kolem působila velice dobrým a věrohodným dojmem,“ řekl Právu dobře informovaný zdroj.

S Barborou Škrlovou hovořil poprvé od jejího obvinění z týrání také její advokát Richard Novák. "Je z toho obvinění naprosto zděšená, s něčím takovým vůbec nepočítala. Řekla mi, že je naprosto nevinná,“ řekl Právu Novák.

Podrobnosti o útěku z Klokánku jsou vymyšlené, tvrdí Škrlová

Škrlová také komentovala údajné podrobnosti svého útěku z Klokánku, podle některých informací jí při tom měli pomáhat Jan Turek a její bratr Jan Škrla.

"Říkala mi, že to zaslechla na jednom brněnském rádiu. Její reakce byla taková, že se mě zeptala, co je to za hloupost? Vůbec prý nechápe, jak se takové informace mohly vůbec objevit. Mně osobně není známo, že by jí měl pomáhat její bratr a Turek, a Barboře už vůbec ne,“ dodal Novák.

Vyjádřit se ke své roli v útěku z Klokánku nechtěl ani Turek. "Nezobte se, ale já k tomu nemám co říci. Nebudu se vůbec vyjadřovat,“ prohlásil Turek.

Škrlová půjde v pátek k soudu

Nový výslech Škrlové je naplánován na pátek. "Dostaví se k soudu osobně, sama o to požádala,“ potvrdil soudce Městského soudu v Brně Tomáš Kurfiřt. Zda a jak bude Škrlová před soudem vypovídat zůstává otázkou. Novák pouze řekl, že co a jak jeho klientka řekne, mu zatím není známo.

Výslech u soudu by měl ale dát hlavně odpověď na to, zda bude Škrlová spolupracovat se znalci, kteří mají prozkoumat její duševní stav.

Matka Škrlové: za obviněním stojí advokát Ševčík

Do mediálního kolotoče kolem případu vstoupila podruhé v krátké době znovu matka Barbory Škrlové, která vystoupila na obranu své dcery s tvrzením, že za pozadím obvinění Aničky alias Adama alias Barbory je prý advokát Daniel Ševčík, který zastupuje Kláru Mauerovou. Ten údajně rozdmýchává spekulace o sektě, aby pomohl své klientce.

"A atentát na Kennedyho jsem také spáchal já, že? Je to úplný nesmysl a šílená obsahovost toho tvrzení svědčí o charakteru člověka, který to říká,“ ohradil se Ševčík.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám