Hlavní obsah

Kauza heparin: Verdikt možná už příští týden

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Čtením posledních listinných důkazů ukončil ve středu u Krajského soudu v Hradci Králové předseda senátu Jiří Vacek hlavní část dokazování v případu heparinových vražd. Podle obžaloby je spáchal bývalý jednatřicetiletý zdravotník Petr Zelenka z Jihlavy.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Advokát Jan Herout usiluje o doplnění znaleckého zkoumání duševního stavu obžalovaného Petra Zelenky.

Článek

Soudu zbývá vyslechnout už jen soudního lékaře Josefa Pleskota, jehož slyšení Vacek stanovil na úterý 19. února. Tím by mělo dokazování skončit a Vacek upozornil obhájce Jana Herouta a státní zástupkyni Lenku Faltusovou, aby si na úterý také připravili případné návrhy na doplnění důkazů. Vacek přitom nevyloučil, že vyhlášení rozsudku bude už ve čtvrtek 21. února.

Obhájce bude požadovat další znalecký posudek

Při středečním čtení se soudce soustředil na prohlášení vedlejších svědků z přípravného řízení. Byly mezi nimi mj. výpovědi pozůstalých po obětech, pracovníků nemocnice v Jihlavě, kde Zelenka před zatčením pracoval, matky obžalovaného a také přítele, s nímž obžalovaný žil. Vacek citoval také ze závěreční zprávy Inspekce ministra vnitra, která šetřila Zelenkovu stížnost na policisty a odložila ji jako nedůvodnou.

Obhájce Herout chce provést další důkazy. "Já určitě zopakuji návrh, aby soud ve smyslu příslušného paragrafu přibral vědecký ústav nebo vysokou školu k podání znaleckého posudku na duševní stav obžalovaného. Domnívám se totiž, že posudek, zpracovaný znalkyní Vandou Valentovou, je nedostatečný, protože při něm čerpala ze spolupráce s podjatým a posléze vyloučeným znalcem Slavomilem Hubálkem. Kromě toho mám v úmyslu navrhnout ještě znalecký posudek z jiného lékařského oboru, ale podrobnosti nejprve oznámím soudu,“ řekl Herout.

Znalci duševní chorobu nezjistili

Zelenku viní obžaloba ze sedmi dokonaných vražd a deseti pokusů, které spáchal v létě roku 2006 jako vedoucí sesterské směny na oddělení ARO v nemocnici v Havlíčkově Brodě. Sám už dříve před soudem přiznal, že pěti pacientům podal o své vůli lék na ředění krve heparin, o dalších poškozených prohlásil, že si na ně nevzpomíná.

Neordinované podávání heparinu pacientům vysvětloval tím, že vzhledem ke svému duševnímu stavu potřeboval na pracovišti zažít intenzivní akci, ale že nechtěl nikomu ublížit. Znalci u něho nezjistili žádnou duševní chorobu a uvedli, že je za své činy odpovědný.

Reklama

Související články

U soudu se Zelenkou budou slyšeni i policisté

Dalšími výslechy svědků bude v pondělí pokračovat proces s Petrem Zelenkou (31), který před senátem Krajského soudu v Hradci Králové čelí od 21. ledna žalobě...

Kauza heparin: podle Zelenky policisté lžou

Bývalý zdravotník z oddělení ARO nemocnice v Havlíčkově Brodě Petr Zelenka (31), který u královéhradeckého krajského soudu čelí žalobě ze spáchání série...

Výběr článků

Načítám