Hlavní obsah

Viktor Kožený: kauza je vykonstruovaná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/Londýn

Bývalý prezident Harvardských fondů Viktor Kožený vyzval ve středu státního zástupce Jaromíra Jindřicha, aby zveřejnil na internetu všechny transakce fondů, které napadá v žalobě před soudem, a prokázal, která pravidla byla porušena. Pražský městský soud začal v úterý trestní kauzu projednávat.

Článek

Kožený v odpovědích na otázky ČTK uvedl, že jeho obžaloba před Městským soudem v Praze, kde v úterý začalo hlavní líčení proti němu a jeho kolegovi Borisovi Vostrému, je vykonstruovaná. Jejím smyslem podle něj je diskreditovat celý proces privatizace.

Kožený, který žije na Bahamách a odmítá být vydán k trestnímu stíhání do ČR, je společně s Vostrým stíhán za podvod a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Hrozí jim každému až 12 let vězení.

Výslech likvidátora holdingu

Oba jsou stíháni jako uprchlí. Bahamy se českou žádostí o extradici Koženého podanou v roce 2005 ještě nezačaly zabývat. Vostrý žije ve středoamerickém Belize. Vostrý před dvěma lety navrhl, že k soudu přijede, ale státní zástupce odmítl jeho žádost o doprovod při návratu.

Pražský soud začal v úterý vyslýchat prvního svědka Zdeňka Častorála. Ten koncem roku 2000 nastoupil jako likvidátor Harvardského průmyslového holdingu a později podal v případu trestní oznámení. Jeho výslech bude pokračovat ještě další dny. Celé jednání pak podle předsedy senátu Dušana Pašky potrvá minimálně půl roku.

Kožený chce, aby Jindřich všechny napadené transakce zveřejnil na internetu, aby je všichni čeští občané mohli posoudit. "Akcie se nikdy neprodaly za méně, nežli byla ten den jejich oficiální burzovní cena a veškeré obchody proběhly zcela korektně přes burzu nebo RMS," uvedl Kožený a opakovaně zdůraznil, že podle jeho názoru nebyl porušen žádný zákon.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám