Hlavní obsah

Policie postřelila břeclavského únosce v lánu slunečnic

Novinky, Milan Vojtek
BŘECLAV/ROZVADOV

Osmnáctiletý David Koblasa padl ve čtvrtek odpoledne za dramatických okolností do rukou policejního komanda nedaleko Lanžhota, odkud pochází. Policisty na jeho stopu přivedli svědci, kteří ho zahlédli, jak se skrývá poblíž zdevastovaného a opuštěného objektu Hvězda.

Článek

"Podezřelý přeběhl z lesa do lánu slunečnic, kde se ukryl. Policisté pole obklíčili a vyzvali ho, aby se vzdal," informoval ve čtvrtek novináře kriminalista Josef Michálek.

Muži zákona pro výstrahu vystřelili do vzduchu. Koblasa se poté vztyčil a začal vyhrožovat, že bude střílet z plynového revolveru, který měl u sebe. Policisté na něj po druhé marné výzvě vystřelili a zasáhli ho do břicha. "Nebyly zasaženy životně důležité orgány. Byl převezen do nemocnice, ale odmítl hospitalizaci, takže si jej převzal vyšetřovatel," popsal zásah Michálek.

Mladík není zločincem začátečníkem

Detektivové jej v tuto chvíli vyslýchají, mladík si už ale vyslechl obvinění, podle kterého nemá na svědomí pouze únos a loupež.

Podle Michálka loupil už 9. srpna na benzinové stanici v Moravské Nové Vsi. Právě tehdy mu měl pomáhat 27letý muž z Čech, který se podle upřesnění policie sám přihlásil dnes v noci kolem jedné hodiny na policejní služebnu v Rozvadově a který byl původně považován za řidiče, jenž Koblasovi pomáhal při útěku. Z pumpy si tehdy komplicové odnesli necelých 12 tisíc korun.

 "O den později Koblasa sám přepadl sázkovou kancelář v Břeclavi, ale odešel s nepořízenou," pokračoval kriminalista.

První rukojmí mu utekl

Teprve po těchto událostech se Koblasa rozhodl, že vyloupí pumpu v Břeclavi. Z místa činu nejprve prchal po svých. Policisté jej začali sledovat až poté, co si během útěku před hlídkou vzal za rukojmího 35letého muže. Po půl hodině společně došli před nádraží Českých drah a odtud na přilehlou pěší zónu.

"Celou dobu policisty varoval, aby se nepřibližovali, jinak začne střílet," řekl dál Michálek.

Právě nedaleko nádraží došlo k výměně rukojmích. Do hry totiž vstoupil policejní psovod, který se ho nejprve snažil přesvědčit, ať se vzdá. "Rukojmí využil chvilkové nepozornosti pachatele a utekl mu. Na místě něho se podezřelý zmocnil policisty. V jeho služebním autě pak asi 45 minut jezdili po Břeclavsku. Rukojmí přitom musel vyzývat kolegy, aby se vyhnuli zásahu. Ve 4:45 ráno zastavili u břeclavského hřbitova v části Poštorná, kde rukojmímu nařídil, aby nevystupoval. Než zmizel v zahrádkářské kolonii, zničil ve voze vysílačku i osobní vysílačku policisty," řekl Michálek.

Stíhali ho jako nezletilého

Co Koblasa činil poté, je předmětem dalšího vyšetřování. Policejní rada obvinil oba muže z trestných činů loupežného přepadení, Koblasu navíc z braní rukojmích, útoku na veřejného činitele a poškozování cizí věci.

Ještě jako nezletilý byl přitom vyšetřován kvůli majetkové trestné činnosti. Tehdy však bylo trestní stíhání proti němu zastaveno.

Reklama

Související články

Lupič vyměnil rukojmí za policistu

Břeclavským policistům se stále nepodařilo lapit 18letého mladíka z Lanžhota, který stihl v noci na středu přepadnout místní benzínku a při útěku pronásledován...

Výběr článků

Načítám