Hlavní obsah

Doprava v Praze kolabovala kvůli špatně nastaveným semaforům

Novinky, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Selhání počítačového systému způsobilo od noci na úterý velké dopravní problémy v centru Prahy. Chyba výpočetní techniky způsobila, že i ráno fungovaly semafory v tzv. nočním režimu. Kvůli tomu se vytvořily dlouhé kolony. Závadu se podařilo odstranit po deváté hodině, centrum se ale bude rozjíždět pozvolna.

Článek

„Na odstranění závady pracují desítky lidí, do kdy však tato situace potrvá zatím nevíme,“ řekla Novinkám ráno pracovnice pražské dopravní policie. Závadu se nakonec podařilo odstranit po deváté hodině ráno.

Ranní dopravní situace v Praze - ulice V Holešovičkách. Zdroj: Městský kamerový systém.

Selhání počítačů způsobilo dramatické zhoršení dopravní situace v metropoli, která je během ranní špičky problematická každý den i při běžně fungujícím systému.

Systém začal mít problémy už v noci, komplikace se protáhly až do dopoledne. Problémy se týkají zejména oblasti Vinohrad, celé Prahy 2, Prahy 1 a Prahy 10. Zablokovaná je též severojižní magistrála.

Ranní situace v pražské dopravě - nájezd na Jiráskův most. Městský kamerový systém.

Problémy musí řidiči očekávat v oblasti kolem náměstí I.P.Pavlova, Legerovy, Anglické, Rumunské, Soběslavské ulice a dalších komunikací v centru města.

Noční provoz semaforů
Noční provoz semaforů je různý. Všeobecně jsou intervaly mnohem delší, protože noční provoz je méně hustý než denní.
Na většině pražských křižovatek je spuštěno blikající oranžové světlo. Podle provozu v daném místě se noční režim spouští už od devíti hodin večer. Na důležitých dopravních uzlech a nových místech jsou semafory aktivní ve čtyřiadvacetihodinovém provozu.
Druhým nočním systémem jsou tzv. „červené křižovatky“. V takovém případě umí systém vypozorovat rychlost projíždějícího vozidla. Při povolené rychlosti se při dojezdu k semaforu rozsvítí zelená.
V opačném případě, kdy se městem řítí řidič nepovolenou rychlostí, dokáží semafory jeho jízdu zabrzdit. Současně dokáže systém zaznamenat onu jízdu pro potřeby dopravní policie.

Které ulice jsou ucpané

Argentinská - Praha 7

V Holešovičkách - Praha 8

Jiráskův most - Praha 2

Legerova - Praha 2

Jižní spojka - Praha 4

Nuselský most - Praha 2

Reklama

Výběr článků

Načítám