Hlavní obsah

Celníci drží stráž u největší západočeské tržnice

Právo, Rudolf Voleman, Jindra Pašková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZÁPADNÍ ČECHY

Nad největší západočeskou příhraniční tržnicí v Potůčkách na Karlovarsku v Krušných horách dohlížejí od pondělního dopoledne celníci. Ve stejný moment zahájili celníci nepřetržitý dohled nad tržnicí ve Svaté Kateřině na Tachovsku. Tam a na tržnici ve Folmavě na Domažlicku proběhla víkendová razie a odhalila prodejce nelegálního zboží.

Článek

Celníci zjistili pět trhovců a více než devět tisíc padělků za více než 21 miliónů korun. Speciální akci na odhalení prodejců padělků vedl útvar pro odhalování organizované trestné činnosti a plzeňské celníky posílili kolegové z dalších celních ředitelství. Na každém z míst operovaly čtyři desítky mužů.

Boj nervů

Už týden od minulého pondělí provádějí celníci stejný dozor především nad vietnamskými prodejci a jejich padělaným zbožím ve Vojtanově na Chebsku. Trhovci reagovali na přítomnost celníků jako vždy uzavřením svých stánků. Podle mluvčí Celního ředitelství v Plzni Jitky Blahutové ale může nepřetržitý dohled na tržnicích trvat i řádově týdny.

"Je to boj s nervy,“ uvedla Blahutová. "Jde o to, aby trhovci pochopili, že se jim vyplatí prodávat legální zboží a mít alespoň nějaké tržby, než mít s padělky na stáncích zavřeno,“ vysvětlovala Blahutová. Podle zkušeností celníků vietnamští obchodníci postupem času své stánky otvírají, ale už bez nabídky padělaného zboží.

"V prvních dnech přítomnosti našich kontrolorů jsou na tržnicích otevřeny pouze stánky s potravinami, dekoračním zbožím, dárky a podobně. Ostatní, a to zejména prodejci textilu, své stánky hned uzavřou a nehlásí se k nim. Postupně ale trhovci pochopí realitu, že jen tak z tržnice neodejdeme, takže padělané zboží stahují, a své stánky opět otvírají. Tentokrát bez padělků,“ popisovala mluvčí celníků.

"Ve dne celníci chodí mezi stánky a kontrolují je, zda nenajdou na pultech padělané zboží, a v noci hlídají, zda nedochází na tržnici k vyskladňování padělků a jejich převozu,“ dodala.

Ve Sv. Kateřině zabaveno dva a půl tisíce padělků

Na tržnici Svatá Kateřina bylo při sobotní akci zajištěno 2600 kusů nelegálního zboží za šest a čtvrt miliónu korun a celníkům se podařilo zadržet čtyři prodejce. "Přistiženi byli přímo při nabídce zboží, které porušuje práva k ochranné známce,“ informovala mluvčí Celního ředitelství Plzeň Jitka Blahutová s tím, že šlo především o padělky textilu a spotřebního zboží.

Čtveřice trhovců byla ještě týž den předána policejnímu vyšetřovateli v Tachově s návrhem na trestní stíhání pro podezření z trestného činu porušování práv k ochranné známce. Další osoba byla zadržena na Folmavě. Tady celníci zajistili 1117 kusů zboží v hodnotě 1,7 miliónu Kč.

V neděli celníci akci na stejných místech zopakovali s výsledkem zajištění dalších tisíců kusů padělaného zboží a miliónové škody. Tržnici Svatá Kateřina bude monitorována i nadále.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám