Hlavní obsah

U soudu se Zelenkou budou slyšeni i policisté

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Dalšími výslechy svědků bude v pondělí pokračovat proces s Petrem Zelenkou (31), který před senátem Krajského soudu v Hradci Králové čelí od 21. ledna žalobě ze sedmi vražd a deseti pokusů. Podle obžaloby se skutků dopouštěl od května do září roku 2006 tak, že jako ošetřovatel oddělení ARO v nemocnici v Havlíčkově Brodě podával lék na ředění krve heparin bezmocným pacientům.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Zelenka u soudu

Článek

Na pondělí jsou voláni zejména dosud nevyslechnutí zaměstnanci nemocnice, ale také žďárská advokátka Marie Cupalová, která na podzim roku 2006 na žádost nemocnice vypracovala trestní oznámení. Vyslechnut má být i psycholog Slavomil Hubálek, který se podle tvrzení obhajoby nevhodně choval k Zelenkovi v době, kdy jej zkoumal jako soudní znalec. Hubálek byl později z případu odvolána a nahradil jej Petr Goldmann.

Na pondělí jsou rovněž předvoláni k svědecké výpovědi policisté Hana Kvasničková a Jan Lomnický, kteří, jak tvrdí Zelenka, na něm vymáhali přiznání nezákonnými prostředky. V úterý pak mají být mají být slyšeni znalci z oboru psychiatrie, psychologie a soudního lékařství.

Obžalovaný je denně vyšetřován

Od začátku hlavního líčení je na žádost předsedy senátu Jiřího Vacka obžalovaný denně vyšetřován lékařem kvůli zjištění, zda je schopen se soudu zúčastnit. Podle slov Zelenkova obhájce Jana Herouta snášel dosud obžalovaný pobyt v soudní síni dobře, i když před zahájením procesu si stěžoval na psychické potíže.

„Nemám informace, že by se psychický stav mého klienta zhoršil. Řekl bych, že bude schopen být přítomen v soudní síni až do konce hlavního líčení,“ míní Herout.

Advokát je i nadále přesvědčen, že je nutné, aby Zelenkův duševní stav přezkoumal tým specialistů z oboru psychiatrie a psychologie. „Jinak pochybnosti o duševním stavu obžalovaného a řádném projednání věci budou nadále trvat,“ myslí si Herout.

Zelenku zkoumal jeden psychiatr a jeden psycholog, kteří došli k závěru, že je za své činy zodpovědný. Herout svůj návrh na Zelenkovo klinické vyšetření podával opakovaně už v přípravném řízení, ale vždy neúspěšně.

Reklama

Výběr článků

Načítám