Hlavní obsah

Šéfové gangu lupičů dostali přes deset let vězení

Právo, pko
BRNO

Krajský soud v Brně poslal v pátek za mříže vedení gangu lupičů, který operoval na celé Moravě. Jiřímu Drábkovi vyměřil 11,5 roku vězení a Norbertu Predikantovi 10,5 roku za mřížemi. Další čtyři obžalovaní vyvázli s mírnějšími tresty.

Foto: Foto PRÁVO - Petr Kozelka, Právo

Jiří Drábek a Norbert Predikant u jednoho ze soudních jednání.

Článek

Vyděrač Drábek se dal s bývalým policistou Predikantem dohromady ve vězení. Drábek, který má vysokošloský titul inženýra, si odpykával desetiletý žalář za vydírání někdejšího majitele společnosti HTT Tesla Pardubice Miroslava Orla a jeho bratra.

Po Orlovi žádal 20 milionů korun. Podnikatele a jeho blízké se pokusil vystrašit hned několika výbuchy, které naštěstí nikoho nezranily. Predikant byl ve vězení za vraždu podnikatele Pavla Gaďourka z Břeclavska.

Postrachem bank a pošt

Slovo dalo slovo a už půl roku po propuštění z vězení provedli společně první loupež. V Čejkovicích na Hodonínsku přepadli prodejnu, z níž si odnesli téměř 17 000 korun. Dvojice rychle získávala zkušenosti a do party přibírala i další všehoschopné lupiče.

Drábek s Predikantem, vyzbrojeni samopalem, kulovnicí a granáty, rychle dostali chuť na větší sousto, než byla venkovská prodejna. Brzy se stali postrachem bank, pošt a sázkových kanceláří na celé Moravě.

Celkem jich mají na svědomí třináct. Při přepadeních se i střílelo, jen náhodou nedošlo ke zraněním. Drábek s Predikantem vinu popírali. První tvrdil, že se ničeho nedopustil, a pokud byl na místě činu, tak se to stalo "čirou náhodou".

Usvědčili je ale jejich komplicové a důkazy zajištěné na místech přepadení. Mezi dalšími odsouzenýmu jsou František Hutyra, který dostal sedm let, a Michal Mlejnek, jehož soud poslal na 2,5 roku za mříže.

Ostatní dva pachatelé byli potrestáni podmíněnými tresty. Většinou se totiž přímo na loupežích nepodíleli.

Reklama

Výběr článků

Načítám