Hlavní obsah

Soud osvobodil expolicistu, který zbil Kateřinu Jacques

Právo, Novinky, jfk, pno
PRAHA
Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 2 osvobodil v pátek bývalého policistu Tomáše Čermáka. Ten byl obviněn z napadení současné poslankyně Strany zelených Kateřiny Jacques. Svou vinu od začátku popírá.

Článek

Státní zástupce se proti rozsudku na místě odvolal. Soud podle něj špatně vyhodnotil důkazy a Čermákův zákrok byl nezákonný. Čermák se novinářům svěřil, že by se rád k policii vrátil.

Státní zástupce se proti rozsudku na místě odvolal. Soud podle něj špatně vyhodnotil důkazy a Čermákův zákrok byl nezákonný. Čermák se novinářům svěřil, že by se rád k policii vrátil.

Podle obžaloby ji Čermák zbil při protestu proti prvomájové demonstraci neonacistů v Praze v roce 2006. Podle obhajoby Čermák jako policista Jacques několikrát vyzval, aby nevstupovala do míst, kde by se mohla dostat do kontaktu s průvodem neonacistů. Ta údajně policistu "záměrně a účelově" neuposlechla.

Incident v soudní síni

Vyhlašování rozsudku poznamenal incident, kdy jeden ze sympatizantů Strany zelených hlasitě komentoval rozsudek. Soudce Jiří Říha jej vyzval, aby opustil jednací místnost. Když neuposlechl, nechal ho vyvést eskortou. Zároveň mu udělil pořádkovou pokutu deset tisíc korun a řekl, že na něj podá trestní oznámení pro pohrdání soudem.

Slovní přestřelku se soudcem odstartoval levicový radikál Radek Mikula prohlášením, v němž obvinil soudce, že nechrání svobodu slova.foto: Právo/Josef Koukal

Čermák svou vinu od začátku popírá. Podle jeho slov proti němu bylo státní zastupitelství zaujaté a hledalo důkazy, podle kterých by mohl být odsouzen. Podle něj si Jacques způsobila dokonce část zranění sama na toaletě na policejní služebně.

Zásah policie proti Kateřině Jacques.foto: Anna Voňavková

Při zásahu Jacques prý neuposlechla celkem čtyři výzvy policisty, poté kladla odpor a kopala kolem sebe. Sám Čermák prý při zásahu utrpěl tříštivou zlomeninu obratle bederní páteře, kvůli níž je v invalidním důchodu.

Čermák byl po incidentu propuštěn od policie a obviněn ze zneužití pravomoci veřejného činitele, ublížení na zdraví a omezování osobní svobody. Státní zástupce a soud nižší instance dospěli k závěru, že Čermákův zákrok nebyl trestný čin.

Zásah policie proti Kateřině Jacquesfoto: Anna Voňavková

Kateřina Jacques u soudu naopak tvrdila, že ji Čermák bezdůvodně napadl. Předtím prý se skupinou asi 10 demonstrantů normálně respektovali instrukce policie. „Pak se přiřítil on, řekl, abychom vypadli,“ popsala události Jacques. "Pak mě srazil na zem, vláčel za pouta k autu,“ doplnila dříve politička.

Městské státní zastupitelství ale dvakrát vrátilo případ zpět do hry. Podle znaleckého posudku byl Čermákův zákrok oprávněný, ale policista poté nezvládl situaci.

Za zákrok proti Jacques byl potrestán zástupce ředitele pražské policie Zdeněk Bezouška. Na postup policie doplatili i ředitel obvodního ředitelství Praha II Jan Navrátil a jeho zástupce Petr Vaněček.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám