Hlavní obsah

Korupční aféra lobbisty Spyry míří k soudu

Právo, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policie uzavřela šetření i trestní spis k údajné korupční aféře polského lobbisty Jacka Spyry, který podle obvinění loni v květnu požadoval po majiteli společnosti Agrofert Andreji Babišovi 10 miliónů korun.

Článek

„Zamítli naši žádost na doplnění důkazů a teď budou posílat návrh na obžalobu na zastupitelství,“ řekla ve čtvrtek Právu Spyrova advokátka Klára Slámová. Její slova potvrdil i mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

„Vyšetřování skončilo a v nejbližších dnech spis poputuje do rukou státní zástupkyně,“ uvedl. Žalobkyně tedy nyní musí rozhodnout, zda podá na Spyru obžalobu k soudu. „Počítal jsem s tím. Pořád si ale stojím za tím, že jsem žádný úplatek po Babišovi nepožadoval ani se ho nijak nepokoušel podvést. Doufám, že to dopadne stejně jako v kauze pět na stole v českých, v níž jsem figuroval jako svědek a kde pana Doležela zprostili obžaloby,“ řekl Právu Spyra.

Již dříve uvedl, že vše, co se dělo na schůzkách s Babišem, byla jen cílená provokace. V případě soudní dohry mu ale hrozí za pokus o podvod až 12 let vězení. Tentýž problém se zákonem jako Spyra měl i další účastník schůzek v Agrofertu, český lobbista Tomáš Kejla. Ten však v listopadu náhle zemřel. Příčinou jeho smrti byl prý alkohol ve spojení s léky.

Reklama

Související témata:

Související články

Soud poslal lobbistu Spyru do vazby

Obvodní soud pro Prahu 4 poslal ve čtvrtek polského lobbistu Jacka Spyru do vazby. Soudce tak vyhověl žádosti, kterou ve středu podala státní zástupkyně....

Spyra může opustit vazbu, rozhodl soud

Obvodní soud pro Prahu 4 rozhodl v úterý o propuštění polského lobbisty Jacka Spyry z vazby. Právu to řekla Spyrova advokátka Klára Slámová, která odpoledne...

Lobbista Spyra byl propuštěn z vazby

Polský lobbista Jacek Spyra byl v pátek po 134 dnech propuštěn z vazební věznice v Praze na Pankráci. Stalo se tak po několikatýdenním oddalování, které...

Výběr článků

Načítám