Hlavní obsah

Agresivní žárlivec dostal za pokus vraždy 11 let

Novinky, pko
BRNO

Krajský soud v Brně odsoudil ve středu na 11 let do vězení Vladimíra Olejníka za to, že vnikl do bytu své bývalé přítelkyně a nožem zaútočil na jejího nového přítele, kterého po potyčce bodl dvakrát do hrudníku. Odsouzený se na místě odvolal.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Vladimír Olejník se při čtení rozsudku neubránil slzám.

Článek

Na začátku případu byla velká láska, na konci chybělo jen několik milimetrů ke smrti. Osmatřicetiletý Olejník měl se svou přítelkyní bouřlivý vztah, plný rozchodů a usmiřování. Pak po jednom rozchodu nastal definitivní konec, ale Olejník to zřejmě odmítl akceptovat.

28. května minulého roku vtrhl do brněnského bytu své bývalé přítelkyně Veroniky Černé a nachytal ji v posteli při hrátkách s jiným mužem, povolily mu nervy a svého o devět let mladšího soka Roberta Zaplatila několikrát bodl nožem.

Místo klepání vykopl dveře bytu

Olejník už několik dní před činem posílal své bývalé lásce textové zprávy, v níž vyhrožoval jí i jejímu novému příteli smrtí a invalidním vozíkem. Olejník spěchal ten den ráno oznámit své bývalé přítelkyni, že je konečně rozvedený. Místo klepání ale rovnou vykopl dveře od bytu a vpadl do ložnice.

„Uslyšela jsem rachot a Láďa stál najednou ve dveřích do ložnice. Popadl skleněnou vázu a já jsem utekla pryč,“ popsala okamžiky krátce před divokou bitkou obou mužů Černá. Olejník podle obžaloby mrštil po Zaplatilovi skleněnou vázou, ten jej na oplátku udeřil do obličeje, až se ten odpotácel do vedlejší místnosti, kde vzal nůž. Ten večer předtím zabodl po hádce do auta svého soka, který ho pak vytáhl, zanesl domů a položil na bar.

Životně důležité orgány minul o milimetry

Nevědomky tak poskytl následující ráno útočníkovi zbraň. „Napadl mě vázou, začali jsme se rvát, on vzal nůž, já tyč a řezali jsme se,“ prohlásil u předchozího líčení Zaplatil o divoké rvačce, při které si oba muži nic nedarovali. Olejník bodl svého soka dvakrát nožem do hrudi, přičemž jen o milimetry minul životně důležité orgány a tepny.

„Jen náhodou nedošlo ke smrtelnému zranění, pak bychom tady řešili vraždu,“ řekl při čtení rozsudku předseda senátu. Zaplatil se bránil kovovou tyčí od stolku, kterou zasadil útočníkovi okolo dvaceti ran.

Olejník nakonec z bytu utekl se zlomenou rukou, rozbitým nosem a podlitinami po celém těle. Odsouzený muž se po vyhlášení rozsudku neubránil slzám, stejně jako jeho příbuzní, kteří jednání sledovali v soudní síni. Případ ale ještě bude projednávat Vrchní soud v Olomouci, Olejník se totiž na místě odvolal.

Reklama

Výběr článků

Načítám