Hlavní obsah

Honíme zločince, tvrdili řidiči uprchlý vězeň a jeho komplic

Právo, Novinky, Patrik Biskup
PLZEŇ

S elegancí a noblesou nejdál dojdeš. To si při pondělním úspěšném úprku před policisty říkali muži, kteří v Sokolově vyzráli na vězeňskou eskortu a úspěšně se vyhnuli policejním kontrolám. Mužům na útěku zastavil starší řidič, který příjemně vypadající dvojici nevědomky provezl kolem hlídky a mile s nimi pohovořil.

Článek

„Jsem kapitán Dvořák a s kolegou honíme zločince. Porouchalo se nám auto a potřebujeme co nejrychleji do Plzně,“ představil se slušně oblečený elegán 55letému řidiči, který v pondělí kolem poledne v malé obci Kokořov na severním Plzeňsku zastavil dvojici mužů stopující uprostřed silnice.

V ruce se blýskala policejní placka

Za chvíli už uprchlý vězeň Pavel Němeček se svým komplicem Vojtěchem Janečkem cestovali nenápadným vozidlem směrem na západočeskou metropoli.

„Uprostřed silnice stál člověk. Byl slušně oblečený a krásně oholený. Vůbec nevypadal jako vagabund. Kus od něho stál zrovna takový manekýn. Ten chlapík v silnici měl v ruce takovou černou knížečku a v ní se blýskala policejní placka, kterou na mě mával. Protože jsem starší a za jízdy jsem na to moc neviděl, tak jsem zastavil. Vypadal skutečně jako policajt,“ říká v rozhovoru s Právem muž, který ozbrojené zločince vezl do Plzně.

"Bylo mi podezřelé, že neví, kde jsou"

Podle něho se jeden z mužů představil se jako kapitán Dvořák. „Říkal, že mají rozbité auto a že potřebují rychle odvést do Plzně. Tvrdil, že sami honí zločince. Zastavil jsem jim zrovna u bytovky, kde bydlí různá individua. Tak jsem předpokládal, že tam asi něco vyšetřovali,“ pokračoval muž, který si přál zůstat v anonymitě.

Cestou si s domnělými policisty povídal. „Bylo mi trochu podezřelé, že přesně neví, kde jsou, což u policistů nebývá zvykem. Ptal jsem se, jaké mají auto a co se jim na něm rozbilo. Ten jeden mi odpověděl, že jezdí passatem kombíkem a že mu vypověděla převodovka. Říkal jsem jim, že je mohu vysadit v Touškově na místním policejním oddělení. To odmítli s tím, že tam volali a nikdo tam není. Říkali, že asi v terénu honí zločince,“ vybavoval si muž další průběh cesty.

Kontrolu zajímala jen modrá auta

Pasažéři znejistěli pouze v okamžiku, kdy vůz s nimi míjel policejní hlídku, která kontrolovala na silnici vozidla už v rámci bezpečnostních opatření. Policisté se ale zaměřovali na modré limuzíny, které odpovídaly popisu vozidla s prchajícími zločinci. Stopaře řidič nakonec vysadil v sadech Pětatřicátníků v centru Plzně.

„Chtěli někam k taxíku. Slušně mi poděkovali a odešli. Udělali na mě dojem. Velmi slušně se chovali. Měli to chlapci dobře připravený,“ dodal muž. Až večer kolem deváté se dozvěděl, že vezl dva prchající zločince..

Pasažéry poznal na internetu

„Pustil jsme si internet. Podíval jsme se na obrázek a hned je poznal. Ten identikit byl naprosto přesný. Zavolal jsem na stopadesát osmičku a oznámil, že jsem je vezl. Rodině jsem raději nic neříkal. Pánbůh byl doma a nic se nestalo,“ uzavřel muž.

Dvojice uprchlíků si v Plzni podle zjištění policie nakoupila nové oblečení. Další jejich pohyb se kriminalisté snaží zmapovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám