Hlavní obsah

Soud zabavil auto muži, který řídil bez oprávnění

– KLATOVY
Právo, Patrik Biskup

Neodpovědným řidičům nastávají zlé časy. Když je několikrát po sobě chytí policie bez řidičáku, mohou se rozloučit se svým autem. Tento vzkaz poslal v úterý klatovský okresní soud, když zvolil jako formu trestu za opakovanou jízdu bez řidičského oprávnění propadnutí vozidla státu.

Článek

Zopakoval tak ojedinělé rozhodnutí teplického soudce Miroslava Čapka z roku 2005, který tehdy potrestal propadnutím osobního automobilu Seat místního podnikatele, jenž opakovaně řídil auto bez řidičáku, o který přišel kvůli jízdě pod vlivem alkoholu.

Vůz za sto tisíc

„Tím se dopustil maření úředního výkonu,“ připomněl soudce Čapek, který k tomuto trestu ještě přidal finanční pokutu ve výši 40 tisíc korun a čtyřměsíční vězení.

„Je důležité, že i jiné soudy rozhodují v podobných věcech stejně, jako jsem před lety rozhodl já,“ řekl Právu Čapek.

Před klatovským soudem přišel o svůj automobil Jiří Huc z Bezděkova na Klatovsku. Policejní hlídka dvaadvacetiletého muže zastavila v jeho BMW 17. ledna u Chocomyšle. Při kontrole dokladů zjistila, že řidič má opakovaně vysloven zákaz řízení motorových vozidel.

Sporťák v hodnotě kolem sta tisíc korun mu zabavila a soud nyní rozhodl, že propadne státu.

Policie rozsudek vítá

„Pořád to dělal dokola a ostatní trety se míjely účinkem. Dvakrát dostal trest obecně prospěšných prací a jednou podmínku. Trestní řád takovou formu trestu umožňuje, tak jsem toho využila,“ řekla v úterý Právu soudkyně Ludmila Lišková.

Podle ní musí být pro takové rozhodnutí splněna základní podmínka, a to, že automobil je výhradně majetkem obžalovaného. „Jestli taková forma trestu bude účinnější než obvyklé tresty, nemohu teď říci. Nemáme s tím zatím zkušenosti,“ dodala soudkyně, která navíc k propadnutí vozidla Hucovi uložila dvouletý zákaz řízení.

Rozsudek, který soud vydal formou trestního příkazu, ještě není pravomocný. Huc si může proti němu podat odpor a soud by tak musel nařídit hlavní líčení.

Přelomová rozhodnutí soudů vítá státní zastupitelství i policie. „Z hlediska generální prevence by to mohlo ostatní odradit od páchání této trestné činnosti. Proto jsme také soudu propadnutí vozidla jako formu trestu navrhli“, reagovala klatovská okresní státní zástupkyně Jiřina Vítovcová. Verdikt soudu potěšil i vedoucího policejního oddělení ve Švihově Jiřího Koláře, jehož podřízení Huce několikrát při jízdě bez řidičáku přistihli.

Je to pro policisty určitá motivace, když vědí, že soud takovou formu trestu akceptuje. Pro řidiče, pro něž dosud tresty za maření výkonu úředního rozhodnutí nebyly tak účinné, by to měla být výstraha,“ řekl Kolář. Jak doplnil, Huc po zadržení tehdy vydal vozidlo dobrovolně. „Když jsme jeho automobil nakládali na odtahovku, došlo mu to a byl z toho naměkko,“ dodal policejní šéf.

Reklama

Výběr článků

Načítám