Hlavní obsah

Expolicista Čermák: Jacques si poranění způsobila sama

Právo, Novinky, pno, jfk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský soud projednává kauzu napadení současné poslankyně Strany zelených Kateřiny Jacques, kterou měl při demonstraci v květnu před dvěma lety napadnout tehdejší policista Tomáš Čermák. Ten u soudu v úterý mimo jiné řekl, že je proti němu státní zastupitelství zaujaté.

Článek

Čermák svou vinu popírá. Podle něj je proti němu státní zastupitelství zaujaté a hledá důkazy, podle kterých by mohl být odsouzen. Podle něj si Jacques způsobila dokonce část zranění sama na toaletě na policejní služebně.

Údajně neuposlechla několik výzev

Při zásahu prý neuposlechla celkem čtyři výzvy jménem zákona, poté kladla odpor a kopala kolem sebe. Sám Čermák prý při zásahu utrpěl tříštivou zlomeninu obratle bederní páteře, kvůli níž je v invalidním důchodu.

Kateřina Jacques naopak tvrdí, že ji Čermák bezdůvodně napadl. Předtím prý se skupinou asi 10 demonstrantů normálně respektovali instrukce policie. „Pak se přiřítil on, řekl, abychom vypadli,“ popsala události Jacques. "Pak mě srazil na zem, vláčel za pouta k autu,“ doplnila.

Podle dalšího svědka vypovídajícího u soudu, jež se demonstrace také účastnil, Čermák Jacques bil. "Při nakládání do auta ji několikrát udeřil do žeber,“ řekl svědek.

Čermák byl po incidentu propuštěn od policie a obviněn ze zneužití pravomoci veřejného činitele, ublížení na zdraví a omezování osobní svobody.

Státní zástupce a soud nižší instance dospěly k závěru, že Čermákův zákrok nebyl trestný čin. Městské státní zastupitelství ale dvakrát vrátilo případ zpět do hry.

Podle znaleckého posudku byl Čermákův zákrok oprávněný, ale policista poté nezvládl situaci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám