Hlavní obsah

Roztočil musí za vraždu studenta na 13 let do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Rostislav Roztočil musí za více než 30 let starou vraždu egyptského studenta na 13 let do vězení. Pražský vrchní soud v úterý potvrdil verdikt středočeského krajského soudu z loňského června. Roztočil Právu řekl, že se rozsudku nepodrobí.

Článek

Roztočil se úterního jednání osobně nezúčastnil. Pobývá v Německu a reakci na rozsudek Právu řekl, že rozsudek považuje za nespravedlivý a do Česka se nevrátí.

"Je to skandál a pro mě veliké zklamání. Nečekal jsem takové zdrcující rozhodnutí soudu, který podle mě rozhodl v rozporu s podmínkami, jaké určil německý zemský soud, když mě vydával do ČR. Rozhodně podám dovolání i ústavní stížnost,“ byla první reakce Roztočila, poté, co se dozvěděl konečný verdikt.

Na dotaz Práva, zda míní nastoupit výkon trestu, odpověděl, že věří v německou justici a doufá, že ho do České republiky nevydá.

Česká republika s velkou pravděpodobností požádá o to,aby si Roztočil trest odseděl v českém vězení.

Vraždu Egypťana odmítá

Podle rozsudku krajského soudu se Roztočil v roce 1975, kdy pracoval jako taxikář, dohodl s dalšími známými na okradení a vraždě egyptského občana. Poté, co student nastoupil do Roztočilova auta, zbili ho a on jim vydal 20 000 korun. Nakonec mu údajně přivázali na prsa traverzu a shodili ho do Labe.

Tělo zavražděného muže nalezla policie až o půl roku později. Roztočil byl v 80. letech československými soudy pravomocně odsouzen k výjimečnému trestu 24 let vězení. Tehdy už ale pobýval v emigraci. Trestu se ale nakonec nevyhnul a v roce 2000 skončil v plzeňské věznici.

:. Rostislav Roztočilfoto: PRÁVO/Petr Hloušek

:. Rostislav Roztočilfoto: PRÁVO/Petr Hloušek Odtud předloni na podzim uprchl společně s vrahem Romanem Čabradou. Chtěl prý svým útěkem upozornit na své nezákonné odsouzení, což se mu povedlo. Verdikt soud v prosinci 2006 zrušil na základě žádosti německé justice.

:. Rostislav Roztočilfoto: PRÁVO/Petr Hloušek Odtud předloni na podzim uprchl společně s vrahem Romanem Čabradou. Chtěl prý svým útěkem upozornit na své nezákonné odsouzení, což se mu povedlo. Verdikt soud v prosinci 2006 zrušil na základě žádosti německé justice.

Loni v červnu dostal Roztočil zatím nepravomocně od středočeského krajského soudu za zmíněný skutek třináctileté vězení.

Vrchní soud odvolání Roztočila zamítl jako bezdůvodné. "Byly provedeny všechny dostupné důkazy, řizení bylo uplné a v souladu s dohodou vrchního zemskeho soudu v Německu, který Roztočila vydal do ČR," odmítl předseda odvolacího senatu Martin Zelenka námitky obhajoby, podle níž soudy neprovedly všechny duležité důkazy.

Chronologie případu Rostislava Roztočila

1975 - V Praze zmizel egyptský student Muhammad Nabíl Chalílí. Policie po něm začala pátrat.

1980 - Rostislav Roztočil emigroval do Vídně.

16. dubna 1985 - Roztočil byl odsouzen v nepřítomnosti za loupež a vraždu egyptského studenta k výjimečnému trestu 24 let vězení. Trest mu byl později snížen na 17 let.

2000 - Roztočil byl zadržen na hraničním přechodu nedaleko Chebu při vstupu na české území.

2. září 2000 - Roztočil byl umístěn ve věznici Bory v Plzni.

8. listopadu 2005 - Roztočil společně s vězněm Romanem Čabradou utekl z vězení.

12. listopadu 2005 - Roztočil se vzdal německé policii.

21. dubna 2006 - Vrchní soud ve Stuttgartu povolil Roztočilovo vydání do České republiky

18. prosince 2006 - Policie zatkla Roztočila, který přiletěl z Německa.

27. února 2007 - Roztočil podal ústavní stížnost proti své vazbě.

5. března 2007 - U Krajského soudu v Praze začal nový proces s Roztočilem.

18. května 2007 - Vrchní soud propustil Roztočila z vazby.

8. června 2007 - Krajský soud odsoudil Roztočila za vraždu egyptského studenta ke 13 letům vězení. Roztočil se proti rozsudku na místě odvolal.

18. prosince 2007 - Pražský vrchní soud odročil jednání v Roztočilově případu. Roztočilovi, který pobýval v Německu, se nepodařilo doručit soudní obsílku.

Zdroj: ČTK 

"Roztočil je přímo a jednoznačně usvědčován ze zmíněného činu dvěma svědky, kteří byli za tento skutek rovněž odsouzeni," podotkl Zelenka s tím, že neměli důvod lhát.

Reklama

Výběr článků

Načítám