Hlavní obsah

Krádež století: policie i žalobce o Procházkovi zarytě mlčí

– PRAHA
Novinky, pno

Ani dva a půl měsíce poté, co z areálu bezpečnostní agentury v Praze 3 zmizelo více než půl miliardy korun, nemají státní orgány, které se případu krádeže století věnují, pro veřejnost žádnou novou informaci o průběhu vyšetřování. Zdá se, že po Františkovi Procházkovi, který je v kauze hlavním podezřelým, se slehla zem dokonale.

Článek

Veřejnost se tak může jen dohadovat, kde je zloději století konec. Mlčení pak nahrává spekulacím, že je vyšetřování v mrtvém bodě. Možná je ale opak pravdou a policie je na správné stopě a mlčí z taktických důvodů.

Policie k případu žádné informace nepodává s tím, že se věci věnuje pražské městské státní zastupitelství. Jeho mluvčí Štěpánka Zenklová koncem minulého týdne však Právu řekla, že v kauze nejsou žádné nové informace, které by bylo možné zveřejnit.

Dokonalý zločin

Připomeňme, že Procházka podle podezření okradl bezpečnostní agenturu G4S Cash s noblesou připomínající staré dobré české detektivní příběhy. Pan rada Vacátko by z něj měl určitě radost, dokonalých zločinů se dnes už mnoho nevidí.

Do areálu vpustil komplice se svou dodávkou, naložili nemalou hromadu bankovek a automobil, na první pohled neodlišitelný od služebních vozů firmy, zmizel ve víru velkoměsta.

Slehla se po něm zem

Sám Procházka si užíval vydařené dílo do sytosti. V zaměstnání zůstal do konce pracovní doby. V sedm večer firmu opustil a od té doby se po něm slehla zem. Podle mnohých téměř doslova. Jedna z verzí vyšetřování případu říká, že se za zločinem stojí někdo další a sám strůjce krádeže byl odstraněn. Co takový pojem znamená, si může každý vyložit po svém.

Zmizet byl Procházkův hlavní úkol po činu. Okradená firma neváhala a vypsala nevídanou mnohamiliónovou odměnu na jeho dopadení. Operátoři policejní tísňové linky se pak v prvních dnech zapotili stejně, jako kriminalisté prověřující všechna oznámení.

Jedna z horkých stop vystydla stejně rychle, jak se objevila. Mnohahodinová prohlídka ubytovny v Praze 9 pár dnů po události ovoce nepřinesla, zásahová jednotka v rozsáhlém areálu hledaného muže nenašla.

:. Pobočka firmy, z níž peníze zmizely.

Vlastní nápad nebo objednávka?

Kradl Procházka na objednávku, vymyslel vše sám nebo byla důmyslná krádež dílem propracovaného plánu? Je stále naživu, užívá si snadno získané finance někde v Karibiku? Řada otázek, které se snaží rozluštit pražská kriminálka.

Pravdou zůstává, že poškozená bezpečnostní firma podcenila nováčka ve svých řadách, který jejího laxního přístupu využil měrou vrchovatou.

Anketa

Myslíte si, že František Procházka kradl:
na objednávku někoho jiného
78,8 %
na základě svého plánu
21,2 %
Celkem hlasovalo 1611 čtenářů.

Kdo je Procházka

František Procházka se narodil v roce 1974 v Novém Boru.

Českolipské gymnázium ukončil v roce 1993 s podprůměrnými výsledky.

Dvakrát se neúspěšně pokusil na lékařské fakultě po vzoru rodičů studovat stomatologii. Nedokončil ani fyzioterapeutický kurz.

Po vojně v Plzni vydělával peníze na zemědělské farmě v Anglii.

Po smrti matky v roce 1998 přestává komunikovat s rodinou a začíná pracovat jako vyhazovač v nočních klubech v Novém Boru a okolí. V roce 2004 odjel do Prahy.

Procházka je přibližně 175 až 180 cm vysoký, střední postavy, má hnědočerné rovné vlasy, které nosí ostříhané nakrátko. V poslední době nosil plnovous – bradku a knír, v současné době může být i oholen. Nosí dioptrické brýle, může však používat i dioptrické čočky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám