Hlavní obsah

Za havárii v opilosti dostal místostarosta pokutu

Právo, Vladislav Prouza
TRUTNOV

Pokutu třicet tisíc korun, zákaz tři roky řídit motorová vozidla a více než osmdesátitisícovou náhradu škody pojišťovně uložil v pondělí Okresní soud v Trutnově místostarostovi Dvora Králové nad Labem Petru Mrázkovi (Volba pro město).

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Místostarosta Dvora Králové Mrázek i před soudem tvrdil, že neřídil.

Článek

Pokud místostarosta verdiktu nedostojí, stráví šest měsíců za mřížemi. Rozsudek za havárii v opilosti, při které došlo k majetkové škodě, nenabyl právní moci. Obžalovaný si vyžádal lhůtu na odvolání.

Státní zástupkyně, navrhující Mrázkovi trest shodný s verdiktem soudu, se odvolání vzdala. "Jde o trest ryze výchovný," okomentovala rozsudek soudkyně Marcela Horvátová. "Obžalovaný svádějící vinu na manželku, ačkoliv je prokázáno, že řídil, se k tomu nepostavil jako chlap," pronesla státní zástupkyně Dagmar Čevelová.

Mrázek měl loni 4. ledna rozbourat vozem v domovském městě plot rodinného domku, poštovní schránku a plynovou přípojku. Nehoda firemního Volva se odehrála zhruba tři sta metrů od Mrázkova bydliště.

"Ty vole, jak jsem to mohl vzít rovně...?"

Místostarostovi, který tvrdí, že vůz řídila cestou z oslavy jeho manželka, policisté krátce po noční nehodě naměřili půldruhého promile alkoholu. Alkohol prokázala i krevní zkouška. Manželka měla v pyžamu po Mrázkově telefonické zprávě dorazit k autu teprve po nehodě.

Místostarosta naopak argumentoval, že žena ho vyzvedla na oslavě, načež po nehodě odběhla z obav z unikajícího plynu domů. Svědci naopak slyšeli místostarostu říkajícího známému: "Ty vole, jak jsem to mohl vzít rovně?".

Mrázkovu verzi potvrdil jeden ze svědků, jehož výpověď však soud označil za nevěrohodnou. "Nebylo zde jednoznačně prokázáno, že věc se skutečně udála způsobem, jaký uvádí obžaloba," kontroval Mrázkův advokát Jaroslav Šantroch.

Vše si prý vymyslel soused

"Soud vzal v potaz, že důkazy byly sice nepřímé, nicméně dostačující. Obžalovaný má právo i lhát," podotkla soudkyně Horvátová. Mrázkovi podle soudu nevědomky uškodila vlastní žena, když odmítla vypovídat. "De facto to potvrdila. Má právo nevypovídat v případě, pokud by uškodila sobě nebo někomu blízkému," zhodnotila postoj Mrázkovy manželky soudkyně.

Místostarosta, který kauzu považuje za sveřepý útok klíčového svědka souseda důchodce, zatím odstoupit z funkce nehodlá. "Vyčkám konce. Od počátku všichni citují a ukazují hlavně svědka, který mne na základě domněnek nařkl a psal všude možně. Jde o to ublížit člověku úspěšnému v tomto novém režimu," tvrdí Mrázek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám