Hlavní obsah

Soud osvobodil policistu, který při ukázce výbušnin zranil dva lidi

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA

Ostravský policista Jiří Černý, který před dvěma lety při nepovedené pyrotechnické ukázce zranil dva diváky, nespáchal žádný trestný čin. Rozhodl o tom v pondělí Okresní soud v Ostravě.

Článek

Policista byl obžalován z ublížení na zdraví z nedbalosti, soudce ale nakonec rozhodl, že neporušil žádné předpisy a že šlo o nešťastnou náhodu.

Událost se stala 15. září 2005 během akce Na plný plyn s Rádiem Čas, které se v areálu soukromé firmy v Ostravě účastnilo několik stovek diváků. Součástí byla i policejní ukázka zadržení nebezpečného pachatele za pomoci pyrotechnických donucovacích prostředků.

Velitel skupiny Jiří Černý rozhodl o použití dvou výbušek P1, z nichž jednu sám i hodil. Uvolněné tělísko zasáhlo Petru Mlčochovou, která utrpěla popáleniny na prsou a na ruce. Druhé tělísko vybuchlo v blízkosti Lukáše Peroutky, který měl pak asi dva týdny problémy se sluchem.

Soudce v odůvodnění verdiktu mimo jiné řekl, že žádné předpisy přesně nestanoví bezpečnou vzdálenost, kterou je v podobných situacích nutné dodržet.

Státní zástupce se proti rozsudku odvolal, protože je přesvědčen, že policista si byl vědom hrozícího nebezpečí pro diváky.

Ve své závěrečné řeči žalobce požadoval podmíněný trest, ale zdůraznil, že šlo o výjimečnou událost. Proto pro policistu nenavrhoval zákaz činnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám