Hlavní obsah

Podvedl manažery Hyundai, dostal za to podmínku

Právo, Aleš Honus
FRÝDEK- MÍSTEK

Kauzu rozsáhlé zpronevěry peněz čtrnácti vrcholných manažerů společnosti Hyundai v České republice uzavřel v pondělí Okresní soud ve Frýdku-Místku. Bývalému asistentovi vedení Tomáši Štefanovi vyměřil podmíněný trest 2,5 roku s pětiletou zkušební dobou.

Článek

Tomáš Štefan loni zpronevěřil svým bývalým nadřízených téměř 700 tisíc korun. Rozsudek zatím není pravomocný, státní zástupce i odsouzený si ponechali lhůtu pro případné odvolání. „Je mi to líto a chci škodu v celém rozsahu nahradit. Selhal jsem po lidské stránce a celá věc mne mrzí i proto, že jsme s manažery byli přátelé,“ řekl u soudu.

Bývalý asistent vedení automobilky, která staví v severomoravských Nošovicích první výrobní závod ve střední Evropě, se u Korejců těšil velké důvěře. V září 2006 ho proto požádali o osobní službu nad rámec pracovních povinností.

Korejci s důvěrou narazili

"Protože neumím česky a neznám české zákony, poprosil jsem ho, aby mi zprostředkoval pojištění soukromého auta, které jsem si nechal přepravit z Koreje,“ řekl u soudu podvedený právník automobilky Kim Do-Sik. Štefanovi podle svých slov svěřil 9,5 tisíce korun. Teprve po půlroce ale zjistil, že auto pojištěno není.

Řada jeho kolegů utrpěla mnohem vyšší škodu – Štefanovi zaplatili za to, že za jejich soukromá auta přivezená z Koreje, zaplatí nejen pojištění, ale také clo, které tvoří největší část škody. Veškeré jednání se odehrávalo vždy mezi čtyřma očima a bylo založeno na vzájemné důvěře, takže Korejci nežádali po Štefanovi žádné stvrzenky.

Ihned poté, co se na celou věc přišlo, musel Štefan z automobilky odejít.

„V korejských firmách jsou hlavními hodnotami loajalita vůči společnosti a respekt a úcta k nadřízeným. Proto je takové chování obžalovaného pro management nepochopitelné a neomluvitelné,“ konstatoval mluvčí Hyundai Petr Vaněk.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám