Hlavní obsah

Požár v Nejdku sebral osmi rodinám střechu nad hlavou

Právo, Rudolf Voleman
NEJDEK
Aktualizováno

Osm romských rodin přišlo v neděli ráno v Nejdku na Karlovarsku o střechu nad hlavou při požáru střechy a podkroví dvoupatrového činžovního domu v Rooseveltově ulici vedle obchodního domu Penny Market.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Dům v Nejdku zničený požárem.

Článek

„Probudilo nás ráno bouchání sousedky na dveře a křik - hoří, hoří!“ popisovala jedna obyvatelek domu Natálie Šamberová. „Vyběhla jsem před dům jenom v noční košili. To, co mám teď na sobě, jsem si musela vypůjčit,“ pokračovala Štěpánka Němcová na ulici před nejdeckým kinosálem, kde našlo celkem 39 obyvatel domu útočiště poté, co byli hasiči evakuováni. „Nikomu z obyvatel domu se nic nestalo, nikdo se ani nenadýchal zplodin,“ konstatoval mluvčí karlovarského krajského hasičského sboru František Petr.

Požár ve střešních prostorách nahlásili obyvatele domu krátce po půl sedmé ráno. „Viděl jsem, jak plameny šlehaly několik metrů nad střech,“ popisoval Josef Brenišin, jenž bydlí v domě naproti. „Nemohl jsem ani stát u okna, protože žár z protějšího domu byl moc silný,“ konstatoval. „Lidi vybíhali na ulici v bačkorách a pyžamech,“ dodal.

:. Dům v Nejdku zničený požárem. Foto: PRÁVO/Rudolf Voleman

Čtyřem hasičským jednotkám se stejným počtem cisteren a dvěma žebříky se podařilo požár lokalizovat za tři čtvrtě hodiny. To už ale byla celá střecha v plamenech. „Plechová střecha kumulovala pod střechou žár, což komplikovalo zásah,“ uvedl Petr, podle kterého se celkové škody vyšplhají na řádově statisíce korun. „Příčiny vzniku požáru jsou v šetření,“ poznamenal.

„Hořet začalo uprostřed domu, kde nejsou komíny. Elektrika na půdě nefungovala,“ nedokázal si vysvětlit jeden z obyvatel činžáku. „Máme tam všechny věci, včetně klíčů od auta a další cennosti,“ diskutovali mezi sebou před nejdeckým kinem nešťastní obyvatelé. Šest z celkových rodin si byty totiž od města odkoupilo. „Koupili jsme nový nábytek. Obložili jsme koupelnu za 70 tisíc korun. Je to neštěstí,“ kroutila hlavou šokovaná obyvatelka domu. „Byty jsme neměli pojištěné, koho by to napadlo, že vyhoříme,“ dodala zlomeným hlasem.

Pro postižené se hledá náhradní ubytování

Nejdečtí radní zajistili romským rodinám alespoň polévku a rohlíky, protože se po požáru ocitli bez prostředků. „V pondělí bude možné vyřídit nějaké sociální dávky,“ dodala místostarostka Nejdku Iveta Drobná (nez.). „Pro dvě rodiny, které bydlely v městských bytech, jsme už našli jiné bydlení. Pro ostatní hledáme náhradní ubytování. Vyklízíme některé nebytové prostory, aby měly kde na dočasnou domu složit hlavu,“ dodala.

Podle Petra bude třeba celou střechu domu rozebrat. Vzhledem k tomu, že po zásahu hasičů je objekt promáčený, a přetrvávají střídající se mrazy s oteplením, bude technický stav objektu zjišťovat statik. „Obávám se, že rekonstrukce domu nebude možná,“ uzavřel Petr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám