Hlavní obsah

Zastřelený zloděj vykradl 40 benzinových stanic

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBHOŠŤ

Zloděj, kterého policisté zastřelili v pondělí na útěku nedaleko obce Libhošť na Novojičínsku, vykradl se svými dvěma komplici více než čtyři desítky objektů. V převážné většině šlo o prodejny benzinových stanic, které bývají v noci mimo provoz. Ve čtvrtek o tom informovali vyšetřovatelé tohoto rozsáhlého případu.

Článek

Celou tříčlennou skupinu mladých mužů podezřelých z rozsáhlé série vloupání do čtyř desítek čerpacích stanic a dalších objektů chtěla zásahová jednotka severomoravské policie zadržet v pondělí po půlnoci u Nového Jičína.

Zákrok vyšetřuje Inspekce ministra

"Nastala ale shoda zcela nepředvídatelných okolností a zásahová jednotka nemohla využít moment překvapení,“ řekl zástupce ředitele severomoravské policie Petr Lessy. Bližší podrobnosti odmítl sdělit s tím, že zákrok vyšetřuje Inspekce ministra vnitra. „Přestože jsme zákrok vyhodnotili jako zcela oprávněný, je nám nesmírně líto, že postřelený muž zemřel,“ dodal.

Podrobnosti o tom, z čeho konkrétně je trojice podezřelá, prozradila policie teprve ve středu. Většina vloupání se odehrála v Moravskoslezském kraji, několik případů ale také na Vsetínsku a ve východních Čechách.

Nejoblíbenějším cílem čerpací stanice

"Ukradli zboží za téměř 2,2 miliónu korun, na další milión byla vyčíslena škoda, kterou způsobili poškozením zařízení provozoven. Rozbíjeli tam vstupní skleněné dveře a také vše, co se jen trochu podobalo záznamové technice,“ řekl kriminalista Radim Wita, který se na vyšetřování podílel.

Nejčastějším terčem zlodějů se stávaly prodejny u čerpacích stanic, které bývají v noci uzavřeny, vloupali se ale také do restaurace a do autobazaru, kde ukradli pět aut. Zásahovou jednotku policie použila při zatýkání kvůli obavám, že trojice je ozbrojená.

Zbraň byla od roku 1998 použita jen jednou

Všichni tři muži mají bohatou trestní minulost. Lukáš Kužílek, jemuž jako jedinému se podařilo při zákroku uprchnout, byl dokonce odsouzen i za útok na policistu, na kterého najížděl autem. „Bylo jen otázkou času, kdy na jedné z čerpacích stanic narazí na obsluhu, která tam přespávala,“ dodal Lessy.

Zdůraznil, že pondělní zákrok byl zcela výjimečný i z velmi dlouhodobého pohledu. Zásahová jednotka od roku 1998 provedla 1160 zásahů, při kterých zadržela 370 nebezpečných pachatelů a jen ve dvou případech použila střelnou zbraň. Poslední případ, kdy zásahová jednotka někoho postřelila, se stal v roce 1993, kdy byl cizinec na útěku zasažen do nohy.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie u Nového Jičína zastřelila zloděje

Policisté v noci na pondělí nedaleko čerpací stanice v Libhošti u Nového Jičína zastřelili muže, kterého podezírali z krádeží. Informoval o tom mluvčí...

Výběr článků

Načítám