Hlavní obsah

Počet zavražděných dětí roste

Právo, Lenka Hloušková, Kateřina Beránková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Loni bylo v Česku zavražděno dvacet dětí, o pět více než v roce předešlém. Podle Fondu ohrožených dětí (FOD) je to nejvyšší počet od roku 1999. Nejvíce z 20 vražd policisté zaznamenali ve středních Čechách, a to pět.

Článek

„Ochrana dětí je u nás děravá, vůbec se nedivím tomu, že podobných případů přibývá,“ řekla Právu ředitelka FOD Marie Vodičková.

Po čtyřech případech pak šetřili v severních Čechách a na jižní Moravě. Nárůst kriminality páchané na osobách mladších 18 let potvrzují také další loňské policejní statistiky. Přibývá mimo jiné trestných činů úmyslného ublížení na zdraví.

Kriminalisté v roce 2007 šetřili 584 případů, v roce předešlém to bylo 505. Nejvíce loňských kauz – 179 – přitom řešili policisté na severu Moravy. Ve stejném kraji také napočítali nejvíce případů týrání dětí – stalo se tam 34 ze 178 evidovaných trestných činů. K nejohroženější skupině, co se týče úmrtnosti a trvalého poškození zdraví, patří z pohledu čísel kojenci a batolata. Jsou bity a zabíjeny především kvůli pláči.

Kriminalita na dětech do 18 let
rokvraždyublížení na zdravítýrání
200510571196
200615505160
200720584178
Zdroj: Policejní prezidium ČR

Další rizikovou skupinu tvoří děti mezi pátým až čtrnáctým rokem. Tam je důvodem k napadení zpravidla špatný školní prospěch.

Chystá se změna

Stále horšící se situaci má řešit návrh vládního Výboru pro práva dítěte. Počítá s plošným zavedením registrace dětí u praktického lékaře. Povinnost by rodičům vznikala už v porodnici. Pokud by registraci odmítli, hrozilo by jim odejmutí porodného či sociálních dávek.

Odborníci si od změn slibují včasné odhalení trestných činů. Většina ze zachycených týraných dětí totiž k lékaři nechodila na pravidelné kontroly nebo u něj nebyla ani registrovaná. O návrhu teď jednají ministerstva zdravotnictví a sociálních věcí. Shodnou-li se, mohl by platit od příštího roku. Už dříve ho podpořila ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková (SZ). Vodičková změnu přivítala. Doplnila ovšem, že FOD něco podobného navrhoval marně už před třemi roky.

Násilí na dětech u soudů v lednu 2008
Z 9 na 7 let ve věznici s ostrahou snížil Nejvyšší soud trest 32letému Jiřímu Mrázkovi, který v letech 2000–2003 pohlavně zneužíval a znásilňoval dceru své družky. Oběti bylo v roce 2000 teprve 10 let. Mrázek vinu popřel.
Za zneužití dcery poslal Krajský soud v Hradci Králové na 8,5 roku do vězení 38letého Martina Bogapova z Pardubic. Činů se dopouštěl od jara 1999 do roku 2004. Dívka se pokusila o sebevraždu. Bogapov ji poprvé znásilnil v 9 letech. Vinu ale odmítl.
Okresní soud Plzeň-město začal řešit týrání dvojčat – holčiček. Měl se ho dopustit jejich 26letý otec Ladislav Koky. Loni v březnu skončily tehdy tříměsíční děti se zlomeninami žeber, lebky a poraněním mozku v nemocnici, kde ležely 1,5 měsíce. Budou trvale postižené. Kokymu, závislému na drogách, hrozí pětileté vězení. Vinu popírá.
Sedm let vězení vyměřil Krajský soud v Hradci Králové 44letému Michalu Brožkovi za zneužívání dnes 15leté dcery. Činů se dopouštěl od jejích 13 let. Ke všemu se doznal, údajně mu chyběl sex s manželkou. Oběť trpí vážnými psychickými problémy.

Česko patří k nejhorším

Ročně zemře v tzv. vyspělém světě tři a půl tisíce dětí mladších 15 let na následky týrání a zanedbávání životních potřeb. Poslední velký průzkum Mezinárodního výzkumného centra (IRC) z roku 2004 ČR zařadil mezi státy s největším výskytem týraných a utýraných dětí.

Studie IRC zkoumala situaci mezi 27 vyspělými zeměmi. Vycházela z údajů shromážděných během pěti let v 90. letech. ČR tehdy vykazovala až šestkrát vyšší statistiky trpících dětí v populaci než „průměrný stát“ vzorku. Od té doby se podle odborníků situace zhoršila.

Děti jsou v ČR nejčastěji vystaveny útokům, zanedbávaní v rodinách, v menší míře ve škole a komunitě, v níž žijí. Osmdesát procent násilníků jsou biologičtí rodiče, především otcové, následují otčímové, macechy a zbytek příbuzenstva. Oběť nejčastěji bijí rukama, opaskem, prutem a gumovou hadicí. Případně do dětí kopou, mlátí jim hlavou o zeď, trhají jim vlasy, pálí cigaretou či o rozpálená kamna, opaří je, svazují, topí, dusí, prudce s nimi třesou, házejí do postýlky či po místnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Rodiče brutálně utýrali roční dítě

Takřka roční dítě utýrali jeho bestiální rodiče. Malý chlapec z Brandýsa nad Labem zemřel 30. prosince minulého roku, jeho srdce se odmítlo vypořádat s ranami...

Výběr článků

Načítám