Hlavní obsah

Za nehodu se smrtí dostal policista podmínku

Právo, Jindra Pašková
KLATOVY

Trestem odnětí svobody na 33 měsíců s podmínkou na 4 roky a zákazem činnosti řízení na 42 měsíců skončil ve středu u Okresního soudu v Klatovech případ policisty Jana Flosmana z Kolince. Žalobce vinil 25letého muže z toho, že způsobil havárii, při níž zemřela mladá žena.

Foto: Jindra Pašková, Právo

Jan Flosman u soudu v Klatovech

Článek

Obhájce se k rozsudku nevyjádřil, státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou. Obžalovanému hrozil za trestný čin ublížení na zdraví až pětiletý trest.

Sám byl jen lehce zraněn

Loni 6. září mladík zariskoval při dvojím předjíždění s motocyklem a narazil do stromu. Jeho přítelkyně byla na místě mrtvá. Nehoda se stala za Novou Vískou na hlavním silničním tahu z Domažlic do Klatov.

Podle žaloby začal se svou Hondou předjíždět přes plnou čáru osobní automobil a následně zariskoval při předjíždění nákladního vozu, který v tu chvíli předjížděl v levém jízdním pruhu náklaďák před sebou. Motocyklista řízení nezvládl a v rychlosti 116,5 km/h sjel mimo silnici, kde narazil do stromu. Jeho tehdy 20letá spolujezdkyně Kateřina zemřela na místě, on sám byl lehce zraněn.

Policejní nadstrážmistr již dříve tvrdil, že řidič Iveca jej z vozovky vytlačil. U soudu zopakoval, že se ničeho nedopustil, necítí se být vinen, dva náklaďáky nepředjížděl. Nic tak riskantního by neudělal: „Zvlášť když jsem vezl partnerku, se kterou jsem chtěl založit rodinu. Nejsem blázen,“ dodal se zaslzeným zrakem.

Nebyly zjištěny brzdné stopy

Jeho výpověď zpochybnili v předcházejícím líčení dva svědci. Označili jej za viníka nehody, když předjížděl na plné čáře a riskantním manévrem se snažil předjet dva vzájemně se předjíždějící nákladní automobily.

U soudu vystoupil s posudkem znalec v oboru silniční dopravy. Konstatoval, že pokud by motocyklista jel rychlostí v místě dovolenou, ke kolizi by nedošlo. Dodal, že podmínky případu nejsou plně zaznamenány, v obecné rovině ale řidič na vzdálenost, při níž před sebou uviděl vybočit nákladní automobil, mohl při intenzivním brzdění krizové situaci zabránit. Takové brzdné stopy ale zjištěny nebyly.

Soudce Jaromír Veselý se přiklonil k vyjádření znalce a svědeckým výpovědím. Jednání obžalovaného kvalifikoval jako nedbalé, které způsobilo smrt.

Obžalovaný přiznal, že už dříve na motocyklu havaroval, když v sedmnácti letech vypil šest piv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám