Hlavní obsah

Schengenbusy vlnu uprchlíků neobjevily

Novinky, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý provedla cizinecká policie na celém území Česka rozsáhlou akci zaměřenou na kontrolu cizinců. Z výsledků je zřejmé, že se nepotvrdily obavy z nárůstu nelegální migrace po vstupu do schengenského prostoru. Počty nalezených cizinců nelegálně pobývajících v Česku jsou podobné jako v dřívějším období.

Článek

Cizinecká policie se od ledna zaměřila na rozsáhlé kontroly ve vnitrozemí. Současně využívá nových možností mezinárodní spolupráce. „Policisté se při úterních kontrolách soustředili na místa s největší koncentrací cizinců,“ řekla mluvčí cizinecké policie Barbora Kudláčková.

Policisté kontrolovali ubytovny, stavby, tržnice a zejména přeshraniční dopravní spojení, kterému obecně cizinecká policie od zrušení kontrol na hranicích věnuje velkou pozornost.

Do akce se zapojilo 855 policistů, včetně specialistů na doklady a psovodů se služebními psy, přizváni byli také pracovníci obchodní inspekce. Policisté zkontrolovali 9367 osob, 3493 vozidel a 30 vlaků.

Služební pes odhalil varnu pervitinu 

„Při akci bylo zjištěno 11 celostátně hledaných osob, z toho 8 občanů České republiky, jeden Vietnamec a dvě osoby evidované v schengenském informačním systému. V 11 případech bylo vydáno rozhodnutí o vyhoštění,“ doplnila Kudláčková.

V obci Kočov na Tachovsku objevila služební fena Rhea v jednom z kontrolovaných vozidel varnu na pervitin, sáčky se sypkou látkou a konopím a injekční stříkačky. „Osádku vozidla tvořili tři mladíci a jedna dívka, řidič vozu byl zadržen,“ uzavřela mluvčí.

Akce takovéhoto rozsahu byla první od vstupu naší republiky do schengenského prostoru. Další akce budou podle policie probíhat v daleko kratších časových úsecích než tomu bylo v minulosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám