Hlavní obsah

Svědek obhajoby: Kulínský potřeboval k práci hodně emocí

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Především svědkové pozvaní obhajobou dostali prostor ve středu u Krajského soudu v Hradci Králové, kde se bývalý sbormistr Bambini di Praga Bohumil Kulínský (48) zpovídá z trestných činů pohlavního zneužívání a ohrožování výchovy mládeže.

Článek

Současní i bývalí členové sboru vypovídali vesměs ve prospěch sbormistra. Hostující sólista sboru Jiří Stoklasa Kulínského charakterizoval jako vynikajícího hudebníka s profesionálním přístupem, který k práci potřeboval hodně emocí.

„Objetí či pusa na tvář pro zpěvačku po jejím výborném vystoupení, to bylo zcela běžné. Považuji to za projev zpětné vazby mezi dirigentem a interpretem,“ řekl. On sám se podle svých slov během svého dětského působení ve sboru nikdy nesetkal s jevy, kvůli nimž stojí Kulínský před soudem. „O těch věcech vím jen z médií. Když se to v nich objevilo, byl jsem překvapený a myslím, že je za tím něco jiného,“ dodal.

Dívka se svěřovala psychiatrovi postupně

Jako svědek ve středu promluvil i pražský psychiatr a psychoterapeut Petr Pöthe, jenž v polovině devadesátých let poskytoval krizovou terapii jedné ze sboristek, která o Kulínském tvrdí, že s ní souložil v době, kdy jí ještě nebylo třináct let. Pöthe uvedl, že dívka se mu postupně svěřovala s tím, jak k tomu došlo.

„Nejprve si to sama přála, když ale k tomu došlo, bylo jí to nepříjemné. Křičela, bušila na zeď. Matka sbormistra jí prý řekla, že je to tak normální,“ vypovídal Pöthe. Pacientka se mu také svěřila, že za ní chodily mladší sboristky s tím, že je Kulínský obtěžoval. „Říkala mi, že udržoval intimní vztahy i s jinými sboristkami. Když mu vyčetla že je osahává, vysvětloval to tak, že když chce, aby lépe zpívaly, musí je pohladit,“ uvedl Pöthe.

Psychoterapeut bývalé sboristce věří

Podle jeho zjištění je velmi pravděpodobné, že tento zážitek způsobil dívce krizi identity a pozdější potíže nejen v partnerských vztazích, ale i ve vztazích s vlastními rodiči. „Cítila se jako pošpiněná, nehodnotná osobnost, na okraji společnosti. Pokud se dítě setká s tím, že jej hluboce zklame nějaká velká autorita, odrazí se to na jeho vztahu i k ostatním autoritám,“ vysvětlil.

Na otázku obhájce Tomáše Sokola, zda mu vyprávění dívky připadá pravdivé, rozhodně souhlasil. „Falešná obvinění tohoto typu se sice vyskytují, ale téměř výlučně v rozvodových sporech. Podle mého názoru je v tomto konkrétním případě moje diagnóza správná,“ prohlásil psychoterapeut.

Obžaloba Kulínského viní ze zneužívání devětačtyřiceti sboristek. Tato část hlavního líčení je naplánována do čtvrtka, poté soud líčení odročí na 18. až 22. února. V případě prokázání viny hrozí Kulínskému až 12 let vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám