Hlavní obsah

Hasiči odmítají likvidovat škody za jiné

Právo, alf, rak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Profesionálním hasičům se nelíbí, že jsou zneužíváni k činnosti, která je nad rámec jejich povinností, takže pracují za jiné, a ještě k tomu zadarmo. Podle hasičů by lidé neměli být překvapeni, že nevyjedou ke všem případům.

Článek

"Nechceme se dostat do situace, kdy nebudeme tam, kde nás bude zapotřebí. Odklízecí práce navíc máme vykonávat jen v případě, že tím neohrozíme akceschopnost jednotky,“ řekl Právu mluvčí Hasičského záchranného sboru (HZS) Zlínského kraje Ivo Mitáček. Zdůraznil, že i v případě, kdy by toto nebezpečí nehrozilo, odmítají nadále zadarmo pracovat za jiné.

"Pokud se nedomluvíme na finančním vypořádání, sbalíme po skončení záchranných prací své nářadí a odjedeme. Nechceme být zneužíváni k likvidačním a pomocným pracím. Lidé si příliš zvykli, že všechno děláme zadarmo,“ prohlásil.

V praxi to znamená, že neodklidí spadlé stromy na silnici a rozsypané střepy z komunikace po dopravní nehodě, nepostarají se o rozdivočelý roj včel, který se usadí pod střechou rodinného domku a podobně.

Mluvčí: prioritou je záchrana

Mluvčí generálního ředitelství HZS Petr Kopáček potvrdil, že lidé skutečně hasiče v některých případech úmyslně zneužívají. Například zavolají na operační středisko s tím, že si zabouchli dveře a vymyslí si, že uvnitř zůstalo malé dítě. Hasiči to zjistí až po příjezdu na místo. Lidé si podle něj neuvědomují, že záchranáři v té chvíli mohou být potřební jinde.

Objevují se i případy smyšlených důvodů, jen aby nemuseli poškození za služby platit soukromým firmám.

Podle Kopáčka je na posouzení každého velitele zásahu, aby určil priority. "Lidé by neměli být překvapení, že hasiči nevyjedou úplně ke všem případům. Prioritou hasičů jsou totiž zásahy, kde hrozí bezprostřední ohrožení života, zdraví nebo majetku,“ uvedl.

„Samozřejmě nevylučuji, že k takovému případu vyjedeme, ale lidé musejí počítat s tím, že po nich můžeme chtít náhradu nákladů,“ dodal.

Případy zneužití hasičů
2000758
2001741
2002816
2003882
2004686
2005706
2006558
Zdroj: HZS ČR

Uklízeli střepy

"Požadovat náhradu hasičům nakonec ukládá zákon o integrovaném záchranném systému i dva roky starý Pokyn generálního ředitele HZS České republiky,“ dodal Mitáček a popsal typický příklad zneužití hasičů k práci za jiné.

"V kopcích u Buchlovic koncem loňského srpna havaroval kamión a zasypal vozovku sklem. Očištění vozovky nebylo v oblasti našich záchranných prací, ale prací likvidačních, které měly být provedeny za úhradu nákladů,“ konstatoval.

Následný bezplatný úklid vozovky trval šesti profesionálním záchranářům dvě hodiny. K zásahu se snažili přivolat vozidla Správy a údržby silnic Slovácka. Její operátoři však hasičům sdělili, že úklid silnice 1. třídy není v jejich kompetenci.

"Hodinová práce jednoho hasiče přijde na 270 korun, připočteme-li použitou techniku, vychází nám částka v rozmezí pěti až deseti tisíc,“ spočítal Mitáček.

Fáze zásahů, které určují možnost úhrady prací:
1. Záchranné práce, které jsou zcela zdarma a naplňují poslání HZS ČR.
2. Likvidační práce, za které je možno v případě havárií vyžadovat úhradu od právnických nebo podnikajících fyzických osob.
3. Obnovovací práce, které jsou zcela za úhradu a týkají se každého občana.

Mezi zpoplatněné zásahy může patřit:

:: úklid po dopravních nehodách

:: odstranění překážek silničního a železničního provozu

:: vytyčení objížděk

:: rozřezání stromů padlých na komunikace

:: omytí vozovky

:: otvírání bytů

:: odstranění použitých sorbentů

:: vysoušení objektů, demolice, odstranění sutin

:: odstranění sněhových převisů a ledu z okapů a střech

:: odchyt volně se pohybujících zvířat

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám