Hlavní obsah

Podle sboristky se o vztazích ve sboru se často vtipkovalo

Právo, Jiří Bednář
HRADEC KRÁLOVÉ

Dalšími výslechy pokračoval v úterý v Hradci Králové soudní proces s Bohumilem Kulínským (48), který je souzen pro trestné činy pohlavního zneužívání a ohrožování výchovy mládeže. Obžaloba viní bývalého sbormistra Bambini di Praga ze zneužívání 49 členek pěveckého sboru.

Článek

Bývalá členka sboru Tereza Kadeřábková, která tam zpívala přes deset let, uvedla, že sboristky chodily na soustředění do sauny dobrovolně.

"Pro mě to nebylo nic mimořádného, do sauny jsem s rodiči chodila odmala, takže jsem na to byla zvyklá. Mě sbormistr nikdy neosahával, ale pamatuji se, že na téma vztahů mezi Kulínským a členkami sboru se mezi děvčaty dost často vtipkovalo,“ vypověděla.

Neustále jednou nohou v kriminále

Známý skladatel Jaromír Klempíř, který s Kulínského sborem občas spolupracoval a se sbormistrem se přátelil, projevil značnou pochybnost o pravdivosti obžaloby. Vyprávěl zážitek z minulosti, kdy Kulínskému řekl, že to musí být krásné, být v zaměstnání neustále obklopen krásnými a mladými dívkami.

"Jenomže jsi stále jednou nohou v kriminále, takže ti to nezávidím," řekl prý Klempíř Kulínskému. "On se ale namíchl a odpověděl, jak mě vůbec mohlo napadnout, že by si s nějakou sboristkou něco začal,“ vzpomínal Klempíř.

"Vybudovat takový sbor dalo obrovskou práci a podle mého názoru by byl Kulínský sám proti sobě, kdy riskoval kvůli tomuhle jeho zničení. To by se musel nechat vyšetřit,“ dodal komponista.

Dívka se bála mluvit ve své rodině

Svědek Robert Malecký měl několikaměsíční blízký vztah s Karolínou Chytilovou, jednou z bývalých sboristek. Ta již dříve vypověděla, že měla s Kulínským intimní vztah od svých necelých třinácti let. Maleckému se dívka po svém odchodu ze sboru, zhruba ve svých sedmnácti letech se vším svěřila jako prvnímu.

"Doma to neřekla, své rodiny se bála. Odvezl jsem ji do Centra krizové intervence do Bohnic. Nechtěla s tím jít na polici, strachovala se, že by ji nikdo neuvěřil,“ uvedl svědek.

Sám v Bambini di Praga zpíval do svých třinácti let a atmosféru ve sboru popsal jako přátelskou. "Kluci tam byli hlavně kvůli zpívání, ale občas dělali i věci, které holky asi dělat nemohly. Já byl ve sboru buď proto, že jsem dobře zpíval, nebo že jsem byl schopen naložit do autobusu čembalo,“ vysvětlil.

Žádný odpor se netrpěl

Přátelská atmosféra se podle jeho slov občas rychle měnila v opačnou. "V Bambini di Praga se netrpěl žádný odpor. Mě Kulínský ze sboru vyhodil jen za to, že jsem se jednou nezúčastnil víkendového setkání se spřáteleným zahraničním souborem. Byl jsem tehdy kluk a po pravdě řečeno, moc mi vyhazov nevadil,“ dodal Malecký.

Tato série výslechů má skončit ve čtvrtek, poté hodlá předseda senátu Miloslav Ježek hlavní líčení odložit na 18. až 22. února.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám