Hlavní obsah

Před soudem stanul údajný matkovrah

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Před senátem Krajského soudu v Brně stanul v pondělí jednatřicetiletý Radek Houžvic z Jihlavy, který se zpovídá z vraždy vlastní matky. Podle obžaloby měl Houžvic 13. června loňského roku navštívit svojí jednapadesátiletou matku v jejím bytě v Jihlavě.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Radek Houžvic u soudu tvrdil, že svou matku nezabil.

Článek

Debata se měla točit ohledně financí, Houžvic údajně požadoval po matce, aby prodala svou zahradu asi 50 kilometrů od Jihlavy, kam ráda jezdila. Peníze chtěl zřejmě pro sebe.

Matka ale s prodejem nesouhlasila, Houžvic proto z bytu odešel a vrátil se ještě ten samý večer okolo půlnoci. Propukla další hádka. Podle žalobkyně se Houžvic neovládl, povalil svou matku na zem a udusil ji.

Gambling a hypotéka

Obžalovaný ale všechno popírá. „Celé je to nedopatření. Na policii sem se k vraždě přiznal pod nátlakem, přemlouvali mě. Pustili se do mě, ať se přiznám, ať to vyklopím. Výpověď sem si tam vymyslel,“ tvrdil u soudu Houžvic s tím, že na jihlavské policisty podal stížnost na Inspekci ministerstva vnitra. Ta jeho podnět prošetřila, ale v postupu kriminalistů neshledala žádné pochybení.

V celé věci jde zřejmě o peníze. Houžvic, který se živil jako technik a příležitostný taxikář, totiž podle svých slov dával většinu svých výdělků do tajemného podnikatelského projektu, který před soudem odmítl blíže specifikovat. Přestože splácel půjčky, které za něj mnohdy platila jeho matka, hrál na automatech.

Podle jeho slov si hraním vydělal 50 000 korun měsíčně. Jeho projekt ale může být před soudem pouze zástěrkou pro gamblerství, je možné, že pro svou vášeň na automatech potřeboval stále více peněz a matčin pozemek a s ním spojené dědictví vypadaly jako dobrý zdroj příjmů.

Ostatně sám Houžvic vypověděl, že okamžitě po smrti matky se začala probírat její pozůstalost, včetně nevyřešených restitucí. Soud bude pokračovat výslechy svědků a znalců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám