Hlavní obsah

Lup od Sedmihorek je nejspíš v zahraničí

Právo, Barbora Silná
TURNOV

Peníze, o které oloupil předminulý týden u Turnova ozbrojený maskovaný muž posádku bezpečnostní agentury Fenix, jsou podle policistů s největší pravděpodobností v zahraničí.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Kriminalisté ohledávají místo činu u benzínové pumpy v Sedmihorkách u Turnova.

Článek

„Na případ jsme uvalili informační embargo, mohu jen sdělit, že jako nejpravděpodobnější se jeví verze, že spolupachatelé i peníze už jsou v zahraničí,“ uvedla mluvčí královéhradecké policie Eva Marková.

Milión za informace

Bezpečnostní agentura Fenix vypsala odměnu milión korun za informace, které by vedly k dopadení pachatelů. „Pokud kdokoli podá informace vedoucí k nalezení odcizené hotovosti, která se pohybuje v řádech desítek miliónů korun, jsme ochotni vyplatit odměnu ve výši jednoho miliónu korun,“ informoval Právo předseda představenstva společnosti Agency od Security Fenix Michal Bavšenko.

Podle policejní mluvčí mohou lidé informace o svědectví telefonovat na tísňovou linku 158, případně na mobilní telefon 724 071 274.

:. Přepadená dodávka, z níž lupiči odnesli desítky miliónů korun.

Loupež se odehrála předminulý čtvrtek u autobusové zastávky za obcí Sedmihorky, kde, jak přepadená ochranka policii vypověděla, auto zastavilo, aby si řidič odskočil za laminátovou budku. Přitom o dvě stě metrů dál je čerpací stanice vybavená toaletami a bezpečnostními kamerami. V tu chvíli na druhého člena posádky zaútočil ozbrojený a maskovaný lupič, naložil desítky miliónů korun a ujel v bílém voze neznámo kam.

Jakou částku přesně při loupeži odnesl, zatím policie, bezpečnostní agentura ani Česká spořitelna, které peníze patřily, neupřesnily. Nejčastěji se hovoří o částce 75 miliónů korun.

Stále několik verzí

Policisté od začátku šetřili několik verzí, podle kterých posádka lupiče znala, peníze nebyly uloupeny, ale ukradeny, anebo pracovníci loupež fingovali. Už v pátek 18. ledna skončil ve vazbě řidič pancéřové dodávky. Vzhledem k tomu, že policejní mluvčí a soudce nechtěli upřesnit, z čeho pracovníka Fenixu viní, nelze ani říci, ke které z variant se kriminalisté přiklánějí.

Protože je ale ve vazbě pouze jeden z pracovníků ochranky, nabízí se vysvětlení, že právě on mohl mít komplice a spolu čekali pouze na vhodnou příležitost, kde a jak peníze odnést.

Případy přepadení nebo vykradení vozidla s větším množstvím peněz
16. září 2002 - Nejméně tři lupiči přepadli v Praze 6 obrněný vůz bezpečnostní agentury a ukradli z něj 153 miliónů korun, které převážel ze Citibank. Lupiči nebyli dopadeni a loni v listopadu policie případ odložila.
11. dubna 2003 - Dva ozbrojení lupiči přepadli u Šternberka na Olomoucku nákladní automobil České pošty. Podle policie si lupiči odnesli zhruba čtyři milióny korun. Auto převáželo celkem devět miliónů korun, velkou část znehodnotily rozbušky s barvou.
16. září 2004 - Auto bezpečnostní agentury převážející peníze údajně přepadl lupič ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku. Ve voze stojícím na parkovišti před prodejnou Hruška bylo 27 miliónů korun. Policejní vyšetřování posléze ukázalo, že loupež fingovali dva zaměstnanci agentury.
28. ledna 2005 - Lupiči přepadli ve Frýdku-Místku automobil soukromé bezpečnostní agentury převážející zhruba 16 miliónů korun. Trojici mužů podezřelých z loupeže policisté dopadli v dubnu 2005.
7. dubna 2005 - Lupiči v Českých Budějovicích přepadli automobil bezpečnostní agentury převážející větší sumu peněz, údajně šlo o milióny korun.
6. března 2006 - Ozbrojený lupič přepadl v Jindřichově Hradci vůz převážející peníze a ukradl z něj údajně zhruba 30 miliónů korun.
24. března 2006 - Skupina mužů se samopaly oloupila převozce peněz z pivovaru v Chýni u Prahy. Jednoho z mužů postřelili. Lupiči údajně ukradli několik miliónů korun.
9. srpna 2006 - Pět ozbrojených lupičů v policejních kombinézách přepadlo u Slavkova u Brna na Vyškovsku vůz bezpečnostní služby. Uloupili z něj desítky miliónů korun.
11. srpna 2006 - Ozbrojení pachatelé přepadli u vlakového nádraží v Kladně posádku vozidla bezpečnostní služby, která doplňovala peníze do bankomatu. Posádku donutili odjet do lesa za město, kde uloupili částku v řádech miliónů korun.
2. října 2007 - Dvojice ozbrojených lupičů v Praze-Radotíně ukradla pracovníkům bezpečnostní služby čtyři milióny korun. Peníze zaměstnanci agentury právě nesli z auta do banky.
2. října 2007 - Lupiči přepadli u Popovic na Brněnsku poštovní vůz. Zmocnili se trezorků, v nichž byla částka mírně převyšující milión korun.
3. října 2007 - Dva ozbrojení lupiči přepadli vozidlo bezpečnostní agentury u Ševětína na Českobudějovicku. Posádku připoutali ke stromu a z vozu ukradli peníze a ceniny. Vzniklá škoda nebyla vyčíslena.
17. ledna 2008 - Ozbrojený muž přepadl nedaleko benzínové čerpací stanice u Sedmihorek na Semilsku auto bezpečnostní agentury převážející peníze. Posádka vozu mu vydala několik desítek miliónů korun

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám