Hlavní obsah

U soudu se Zelenkou vypovídají jeho bývalí kolegové

Právo, Ludmila Žlábková
HRADEC KRÁLOVÉ

Celkem jedenáct lékařů a zdravotních sester z nemocnice v Havlíčkově Brodě by mělo svědčit během čtvrtého dne soudního procesu s Petrem Zelenkou, obžalovaným ze sedmi vražd a deseti pokusů v tzv. heparinovém případu.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Na čtvrtek byli do Hradce Králové předvoláni k výpovědi zdravotníci z havlíčkobrodské nemocnice.

Článek

Jako první byla vyslechnuta lékařka transfuzního oddělení Gabriela Cyrányová, kterou vystřídal primář havlíčkobroského oddělení chirurgie Jiří Drápela. Soud zajímala zejména otázka, zda primář ARO Pavel Longin mohl dříve odhalit, že na vině zvýšeného výskytu krvácení u jeho pacientů je neordinované podání heparinu.

Oba shodně vypověděli, že to je při tehdejším stavu vědění velmi nepravděpodobné. „Už při prvním případu jsme měli podezření na heparin, ovšem, když jsme se dozvěděli, že tento lék nebyl ordinován, dál jsme touto cestou nešli. Dnes když známe ten konec, je možné říct, že se na to mohlo přijít dřív, ale to bychom to museli vědět od počátku. Až nahromadění těch případů vedlo ke zjištění, že dochází k podávání heparinu,“ zaznělo z úst lékařky.

Shodně vypovídal i primář Drápela. „Každé masivní krvácení jsme konzultovali i s lékaři z jiných nemocnic. Za každým stálo vysvětlení. Podivný byl ale jejich počet. Poprvé, podruhé i potřetí je ještě vysvětlitelné, ale u čtvrtého případu jsme se už začali intenzívně pátrat po tom, co je tu jiné oproti předchozí době. Počínaje tím, čím se vytírají operační sály, jaká je na sále teplota, jakou teplotu měl pacient, zda nebereme léčivo od jiné firmy,“ řekl primář soudcům.

U soudu vypovídají také zdravotní sestry, kolegyně Petra Zelenky. „S lékaři žádný konflikt neměl, byl šikovný, ráda jsem s ním sloužila. Když jsem nastoupila jako nová, vždy mě ochotně poradil. Pamatuji se, že byl vždy velmi aktivní,“ uvedla Šárka Lhotská na dotaz obhajoby, jak s obžalovaným vycházela.

Pracovala s ním celkem 1,5 roku a společně sloužili i poslední Zelenkovu službu v září 2006. Tehdy podle obžaloby podal heparin naposledy, a to Jaroslavu Motlovi. „Po odchodu Zelenky z našeho oddělení počet krvácení u pacientů klesl a nižší počet se drží dosud,“ dodala Lhotská.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám