Hlavní obsah

Rodiče brutálně utýrali roční dítě

– BRANDÝS NAD LABEM
Právo, Radek Plavecký

Takřka roční dítě utýrali jeho bestiální rodiče. Malý chlapec z Brandýsa nad Labem zemřel 30. prosince minulého roku, jeho srdce se odmítlo vypořádat s ranami a krutým trýzněním. Rodiče pro něj sice ten den zavolali záchranku, ale s velkou časovou prodlevou a ani nic nepřiznali a tvrdili, že hoch vdechl hračku.

Článek

„Snažili jsme se dítě zachránit, ale nepodařilo se to. Chlapeček měl předmět v krku, ale byl hodně hluboko a lékař pochyboval, že by si tam mohl předmět dát sám, nebo jej vdechl. Navíc mělo dítě po těle modřiny, takže jsme kontaktovali policii,“ popsala Právu stav dítěte mluvčí středočeské záchranky Nina Šeblová.

Podle vyšetřování osmatřicetiletá matka ráno odešla do práce. Když se její čtyřiadvacetiletý druh později vzbudil, zjistil, že dítě leží bezvládně v postýlce. Místo aby zavolal rovnou záchranku, přizval na pomoc kamaráda. Ten přišel s přítelkyní a teprve ona zavolala záchranku. Ta už ale nedokázala hocha, kterému měl být za několik dní přesně rok, nijak pomoci.

Kriminalisté zděšeni

Pitva prokázala podezření lékařů - dítě bylo utýrané. „Jsou to skutečně bestiální lidé, dítě evidentně jedenáct měsíců trpělo. Nyní oběma hrozí doživotní trest vězení,“ potvrdila Právu mluvčí středočeské policie Soňa Budská s tím, že pitevní zpráva je děsící a potvrzuje velkou brutalitu rodičů. Chlapec měl podle kriminalistů mnoho vnitřních zranění, čerstvé i starší zlomeniny žeber i dalších kostí, otok mozku, natrženou slezinu, pohmožděné plíce a spoustu drobných oděrek a modřin.

Matka a její druh ovšem tvrdí, že si to dítě udělalo samo o nábytek či postýlku, jak se učilo chodit. Kriminalisté jim to neuvěřili a oba jsou ve vazbě. „Vyšetřování ještě neskončilo, zjišťujeme, kdo má jakou vinu na utýrání dítěte. Oba jsou ve vazbě,“ dodala Budská.

Další mrtvé dítě

Matka dítěte i její mladší druh pocházejí ze Slovenska, odkud se přistěhovali do Brandýsa. Tady se ženě před rokem narodil chlapec, podle policie už přitom má dvě děti na Slovensku. Objevily se také informace, že jedno dítě už žena pochovala. Holčička údajně zemřela ve čtyřech měsících na syndrom náhlého úmrtí. „I toto vyšetřovatelé ověřují na Slovensku, více informací k tomuto případu zatím nebudeme dávat,“ uvedla policejní mluvčí Budská.

Právě to, že žena a druh přišli ze Slovenska, způsobilo, že se na týrání ročního chlapce nepřišlo dříve. Dítě tady nebylo evidované u žádného dětského lékaře, který by měl při kontrolách šanci týrání odhalit. Žádného nezvyklého chování si nevšimli ani sousedé z Brandýsa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám