Hlavní obsah

Exstarostu soudí z příjímání úplatků

Právo, sve
ČESKÁ LÍPA

U Okresního soudu v České Lípě bylo ve čtvrtek zahájeno hlavní líčení s bývalým starostou Nového Boru a krajským zastupitelem za ODS Radkem Nastičem, který je obžalován z přijímání úplatku a ze zneužití pravomoci veřejného činitele.

Foto: sve, Právo

Obžalovaný Radek Nastič

Článek

Jako novoborský starosta si měl Nastič vloni říci údajně o úplatek ve výši 150 tisíc korun od místního podnikatele Lubomíra Bárty za zprostředkování prodeje městského domu. Bárta v této věci kontaktoval policii, která Nastiče 1. března zatkla při přebírání peněz a na měsíc putoval do vazby. V té době byl už také odvolán z funkce starosty města.

Soudce Vlastimil Nedvěd už před třemi měsíci Nastiče odsoudil trestním příkazem k jednoletému podmíněnému trestu se zkušební dobou dvou let a 100 000 korun jako peněžitý trest. Jak státní zástupkyně, tak obžalovaný ale podali k příkazu odpor, a soudce proto nařídil hlavní líčení.

Čeká se na další svědky

„Jsem nevinen, je to celé vykonstruované,“ hájil exstarosta před soudem. V jeho téměř hodinové výpovědi vysvětloval, že oněch sto padesát tisíc, které od podnikatele Bárty obdržel, měl být předem domluvený sponzorský dar novoborskému fotbalovému týmu.

„Ještě do loňského března jsem se domníval, že pana Bártu mohu považovat za kamaráda, kterému mohu věřit. Teď už vím, že to převzetí peněz na základě gentlemanské dohody byla hloupost,“ komentoval Nastič svůj vztah k Lubomírovi Bártovi, se kterým se zná od svých 14 let, když spolu dokonce seděli v jedné školní lavici.

Jak dále uvedl bývalý starosta Nového Boru, v době, kdy mělo dojít k údajnému předání úplatku, věděl, že je již několik týdnů sledován a odposloucháván policií. „Byl bych blázen, kdybych si s tímto vědomím šel pro úplatek!“ prohlásil před soudem.

Podnikatel Bárta však při hlavním líčení popřel, že by s Nastičem mluvil o jakýchkoliv sponzorských darech. Podle něj si měl bývalý starosta o úplatek za zprostředkování prodeje městské vily v Egermannově ulici říci přímo v budově novoborské radnice. "Cenu za nemovitost obžalovaný určil na 1 150 000 korun. Řekl mi, že milión zaplatím oficiálně na účet města a 150 000 korun bokem,“ řekl Bárta, kterého podle jeho slov tato nabídka velmi zaskočila a posléze se s celou věcí obrátil na policii.

Soudce Vlastimil Nedvěd odročil hlavní líčení na 13. března, kdy budou vyslechnuti další svědci. Během líčení mají také zaznít důležité telefonních odposlechy mezi Nastičem a Bártou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám