Hlavní obsah

Lupiči ukradli z vozu bezpečnostní agentury desítky miliónů

Právo, Novinky, pno, sil
SEMILY
Aktualizováno

Ozbrojený muž přepadl ve čtvrtek před polednem nedaleko čerpací stanice u Sedmihorek na Semilsku v severních Čechách auto bezpečnostní agentury. To převáželo velké množství peněz, posádka vozu mu vydala několik desítek miliónů korun.

Článek

Lupič pak z místa odjel bílým vozem, řekla mluvčí semilské policie Soňa Šídová. "Jeden z členů posádky si musel odskočit a v tom okamžiku byl druhý přepaden ozbrojeným pachatelem," popsala událost Šídová. Doplnila, že byl oblečen v černém.

Odskočil si mimo kamery

Muž z ochranky mu peníze vydal a lupič z místa odjel. Nikdo nebyl zraněn, dodala policejní mluvčí. Policie podle ní okamžitě zahájila pátrání. Pachatel přijel osobním vozidlem bílé barvy, kterým také po činu odjel.

Kriminalisté ohledávají místo činu u benzínové pumpy v Sedmihorkách u Turnova na Semilsku. Foto: ČTK/Radek Petrášek

Posádka vozu zastavila asi sto metrů před benzínkou. Člen ochranky si nešel ulevit na benzínku, kde by byl pod kamerovým dohledem, ale do křoví.

Kolik bylo ve voze přesně peněz policisté také neupřesnili. Informace o tom se různí, podle některých zdrojů přišla bezpečnostní agentura o 20 miliónů, jiné zdroje ovšem uvádí dokonce 76 anebo 84 milióny. Ukradené peníze patřily podle ČTK České spořitelně. „Vezl několik desítek miliónů korun, ale agentura je pojištěna, a tak o peníze nemáme obavy,“ řekla ČTK Simona Moučková z tiskového oddělení České spořitelny.

Kamery u benzínky

Loupež se odehrála na rovném přehledném úseku silnice hlavního silničního tahu z Hradce Králové na Liberec několik stovek metrů před vjezdem do Turnova. Posádka bezpečnostní agentury podle všeho jela směrem od Sedmihorek do Turnova. Z nepochopitelných důvodů zastavila u autobusové zastávky, která je ovšem pouhých dvě stě metrů před benzínovou čerpací stanicí, kde si mohl zaměstnanec firmy dojít na toaletu a navíc by byl vůz monitorován bezpečnostními kamerami.

Policisté proto ve čtvrtek odpoledne prohledávali okolí autobusové zastávky. Přepadený vůz zkoumali technici na nedaleké čerpací stanici. „Nic jsem neslyšel, ani neviděl. Sem si pro pomoc nepřišli. Dozvěděl jsem se to, až když přijela policie. To je nějaké divné, mohl si zastavit tady a odskočit si na toaletu a jsou tu i kamery,“ podivoval se muž obsluhující na čerpací stanici.

foto: Mapy.cz/Ondřej Lazar Krynek

Posádka byla z Liberce

Semilská policejní mluvčí však nechtěla žádné bližší informace k rozbíhajícímu se vyšetřování sdělit. Neupřesnila ani to, zda měl muž kuklu přes obličej, anebo se pouze maskoval černým oblečením.

Na otázku Práva, zda přepadení nahlásili sami přepadení pracovníci nebo přímo z bezpečnostní agentury a v kolik hodin se přepadení přesně odehrálo, se omezila na odpověď: „Případ nám byl nahlášen v 11.15 hodin.“

Právu se podařilo zjistit, že posádka vozu patřila pod libereckou pobočku bezpečnostní agentury. Vedení společnosti Právu pouze potvrdilo, že ozbrojený lupič přepadl jejich pancéřový vůz.

„Žádný ze členů posádky nebyl zraněn. V rámci vyšetřování případu Policií ČR nebude ASF CIT a.s. poskytovat žádné bližší informace až do uzavření vyšetřování případu,“ napsala Právu v tiskovém prohlášení asistentka ředitele společnosti Lenka Lexová.

Půlmiliardová krádež století

Přepadení vozu s penězi přišlo ani ne dva měsíce po největší krádeži v dějinách české kriminalistiky. Prvního prosince loňského roku se podařilo Františkovi Procházkovi ukrást z areálu bezpečnostní agentury v Praze půl miliardy korun. Doposud nebyl dopaden.

Procházka naložil peníze do dodávky, se kterou do areálu přijel jeho komplic. Během několika minut vůz i s penězi odjel. Procházka, zaměstnaný v bezpečnostní agentury, zůstal v práci až do večerního konce směny. Poté zmizel.

Případy přepadení nebo vykradení vozidla s větším množstvím peněz
16. září 2002 - Nejméně tři lupiči přepadli v Praze 6 obrněný vůz bezpečnostní agentury a ukradli z něj 153 miliónů korun, které převážel ze Citibank. Lupiči nebyli dopadeni a loni v listopadu policie případ odložila.
11. dubna 2003 - Dva ozbrojení lupiči přepadli u Šternberka na Olomoucku nákladní automobil České pošty. Podle policie si lupiči odnesli zhruba čtyři milióny korun. Auto převáželo celkem devět miliónů korun, velkou část znehodnotily rozbušky s barvou.
16. září 2004 - Auto bezpečnostní agentury převážející peníze údajně přepadl lupič ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku. Ve voze stojícím na parkovišti před prodejnou Hruška bylo 27 miliónů korun. Policejní vyšetřování posléze ukázalo, že loupež fingovali dva zaměstnanci agentury.
28. ledna 2005 - Lupiči přepadli ve Frýdku-Místku automobil soukromé bezpečnostní agentury převážející zhruba 16 miliónů korun. Trojici mužů podezřelých z loupeže policisté dopadli v dubnu 2005.
7. dubna 2005 - Lupiči v Českých Budějovicích přepadli automobil bezpečnostní agentury převážející větší sumu peněz, údajně šlo o milióny korun.
6. března 2006 - Ozbrojený lupič přepadl v Jindřichově Hradci vůz převážející peníze a ukradl z něj údajně zhruba 30 miliónů korun.
24. března 2006 - Skupina mužů se samopaly oloupila převozce peněz z pivovaru v Chýni u Prahy. Jednoho z mužů postřelili. Lupiči údajně ukradli několik miliónů korun.
9. srpna 2006 - Pět ozbrojených lupičů v policejních kombinézách přepadlo u Slavkova u Brna na Vyškovsku vůz bezpečnostní služby. Uloupili z něj desítky miliónů korun.
11. srpna 2006 - Ozbrojení pachatelé přepadli u vlakového nádraží v Kladně posádku vozidla bezpečnostní služby, která doplňovala peníze do bankomatu. Posádku donutili odjet do lesa za město, kde uloupili částku v řádech miliónů korun.
2. října 2007 - Dvojice ozbrojených lupičů v Praze-Radotíně ukradla pracovníkům bezpečnostní služby čtyři milióny korun. Peníze zaměstnanci agentury právě nesli z auta do banky.
2. října 2007 - Lupiči přepadli u Popovic na Brněnsku poštovní vůz. Zmocnili se trezorků, v nichž byla částka mírně převyšující milión korun.
3. října 2007 - Dva ozbrojení lupiči přepadli vozidlo bezpečnostní agentury u Ševětína na Českobudějovicku. Posádku připoutali ke stromu a z vozu ukradli peníze a ceniny. Vzniklá škoda nebyla vyčíslena.
17. ledna 2008 - Ozbrojený muž přepadl nedaleko benzínové čerpací stanice u Sedmihorek na Semilsku auto bezpečnostní agentury převážející peníze. Posádka vozu mu vydala několik desítek miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

TÉMA: Krádež století

V České republice se denně stanou desítky krádeží, jejich pachatelé si ale musí připadat jako naprostí žabaři ve srovnání s Františkem Procházkou, kterého...

Výběr článků

Načítám